FinansWatch

Ministre: Enighed om nye kapitalkrav

Højere straffe for økonomisk kriminalitet, Basel III skal gennemføres på en række centrale områder, der kommer kontracykliske kapitalbuffere i spil og der kommer krav om en whistleblower ordning. Sådan lyder nogen af hovedpunkterne i en ny, generel aftale om EU's nye kapitalkravsdirektiv.

Foto: NIELS HOUGAARD

Efter lange forhandlinger er EU's kapitalkravsdirektiv endelig på plads. Sådan lyder meldingen fra Bruxelles, hvor økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i dag har været en del af Ecofin-forhandlingerne mellem Europas finansministre.

Og i en pressemeddelelse bekræfter Erhvervs- og vækstministeriet, at der er generel enighed om en række krav.

"Efter 10 måneders forhandlinger med Europa-Parlamentet er der nu opnået en generel aftale om EU’s nye kapitalkravsdirektiv (CRD4), som strammer reguleringen af bankerne betydeligt i lyset af erfaringerne fra krisen. Centralt i de nye regler står kravet om, at bankerne skal have mere og bedre kapital, som vil øge bankernes robusthed over for tab. Som noget nyt stilles også betydelige krav om tilstrækkelige likviditetsbuffere i bankerne, så de bedre kan modstå uro i markedet. Kravene til bankernes aflønningspolitik, som allerede blev strammet betydeligt i 2010, er også styrket med de nye regler. Hovedtrækkene af de nye regler fremgår af bilaget," skriver Erhvervs- og vækstministeriet pressemeddelelsen.

Det får følgende kommentar med på vejen fra Margrethe Vestager:

Foreløbig løsning for realkredit

"Det er en rigtig god aftale, vi har indgået. De nye kapitalkravsregler er en central del af svaret på, hvordan vi undgår en ny finansiel krise i fremtiden, fordi reglerne stiller skrappere krav til bankerne i EU om mere og bedre kapital og højere likviditet. Det betyder, at bankerne fremover skal være bedre til at bære tab og klare sig gennem eventuelle kriser uden at sætte stabiliteten i resten af samfundsøkonomien over styr," skriver økonomi- og indenrigsminister  i meddelelsen, mens kollegaen i erhvervs- og vækstministeriet Annette Vilhelmsen (SF) blandt andet fokuserer på, at regelsættet vil lade dansk realkredit fortsætte:

"De nye skrappere kapitalkrav er centrale for at genoprette tilliden til banksektoren. Der er fundet en god balance, hvor der stilles skærpede krav, men hvor bankerne også kan fokusere på deres kerneopgave med at levere udlån til husholdninger og virksomheder. Jeg er meget tilfreds med, at det er lykkedes at få et regelsæt, der understøtter, at dansk realkredit fortsat kan levere konkurrencedygtig ejendomsfinansiering til danskerne," skriver Vilhelmsen og fortsætter:

"Jeg er glad for, at der nu strammes op på EU-reglerne for bonusordninger i kreditinstitutterne. Reglerne gør også, at vi kan opretholde de skrappe danske regler i forhold til bonusordninger for bankernes bestyrelse og direktion. Jeg glæder mig over, at der bl.a. er taget vigtige skridt i retning af at indføre krav om land-for-land rapportering, således at der kan skabes større klarhed om bankernes aktiviteter i forskellige lande. Jeg planlægger at fremsætte lovforslag om gennemførelse af de nye regler i Danmark straks i den kommende folketingssamling."

 

Opdateret

 

 

Mere fra FinansWatch

Dansk robotrådgiver nedjusterer forventninger

Både hvad angår AUM, antal kunder og omsætning justerer robotrådgiveren Nord Investments nu sine forventninger i den forkerte retning. Årsagen skal findes i de usikre markeder og en faldende investeringslyst, lyder det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs