FinansWatch

Rigmænd overtager problembarn

En gruppe velpolstrede rigmænd har købt den problemfyldte ejendomsportefølje Mainland fra ejendomsselskabet Essex for omkring 750 mio. kr.

Nykredit er netop sluppet af med et af selskabets største problembørn. Det er således lykkedes for finanskoncernen at få solgt den såkaldte Mainland-portefølje til en række private investorer for omkring 750 mio. kr.

Dermed ser Nykredit ud til at slippe tørskoet fra sit betydelige lån på godt 750 mio. kr. til de 640 lejemål, der er fordelt på ejendomme i en række provinsbyer typisk i Jylland.

Mainland-ejendommene har ellers længe ligget i vakuum, da de har været en del af den kuldsejlede Essex-koncern og samtidig har været fanget af de indbyrdes uenigheder, som Essex' enorme skare af kreditorer ofte er havnet i.

Nykredit har således siden sommeren 2010 jagtet en køber til de mange ejendomme med hjælp fra deres egen mæglerkæde Nybolig.

Det er ejendomsinvestoren Lars Lorentz Nielsen, der via en fond med en lukket kreds af 15 velpolstrede investorer nu har købt de mange ejendomme af Essex, som reelt står for salget.

Fælles for langt de fleste i den nye ejerkreds er, at de ofte har skabt deres formue langt væk fra ejendomsbranchen, men til gengæld leder efter langsigtede investeringer, hvor de kan placere deres formue.

»Vi er en række private investorer, der har set en god forretning i at købe porteføljen fra Essex. Selv om der har været finansielle problemer, fungerer driften af ejendommene fint. Vores speciale er at optimere drift og finansiering, og vi har allerede udset os områder, hvor der kan ske forbedringer,« siger Lars Lorentz Nielsen.

De mange lejemål har langt fra været nemme at finde en køber til, idet Nykredit har forsøgt at finde en køber, der kunne tilgodese koncernens egen pant, ligesom en række af de mindre banker med efterfølgende pant også gerne skulle komme tørskoet i land.

Det er nu lykkedes og ifølge både Sparekassen Faaborg og Sparbank, der begge har penge i klemme i bygningerne, er der tale om et reelt salg til en pris, hvor de ikke kommer til at tabe penge.

Nykredit har dog tidligere med begrænset succes forsøgt at afhænde kriseramte ejendomsprojekter til forskellige investorer.

Succes i Tyskland


Lars Lorentz Nielsen hæfter sig dog ved, at han og de øvrige investorer bibringer en track record, som ofte gør de nervøse banker mere rolige.

»Det som bankerne leder efter i øjeblikket er solide investorer med en track record, som kan håndtere og optimere ejendomme solidt og med succes. Og det er netop, hvad vi har gjort tidligere både i Tyskland og herhjemme,« siger han og henviser til De Københavnske Ejendomsselskaber, som gennem årevis har investeret i både danske og tyske ejendomme med hjælp fra en række professionelle investorer.

Det er langt fra første gang, siden finanskrisen brød ud, at mere velpolstrede investorer forsøger at gøre en god handel på et ejendomsmarked, der gennem årevis har været præget af opskruede priser og hurtige handler.

Fortsat kreditor


Fælles for langt de fleste af disse handler er dog, at investorerne typisk vil bede den sælgende bank om at hjælpe til med finansieringen, hvorimod de selv til gengæld kommer med frisk kapital. Det er ifølge Morgenavisen Jyllands-Postens oplysninger også tilfældet med Mainland, hvor Nykredit fortsat vil være kreditor i den nye konstruktion.

»Efter flere år hvor branchen har været præget af spekulanter, er der nu stor efterspørgsel efter solide investorer, som har et langsigtet perspektiv. Vores investorer er typisk folk fra andre erhverv som detail og industri, som ønsker at investere i langsigtede ejendomsprojekter,« siger Lars Lorentz Nielsen.

Forsiden lige nu

Regeringsparti mener ATP-topchef bør gå af

Liberal Alliance mener, at ATP's nuværende topchef, Christian Hyldahl, bør gå af, efter at det er kommet frem, at Hyldahl har været ansvarlig for en afdeling i Nordea, der har deltaget i spekulation i schweizisk udbytteskat. Det skriver Børsen.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere