Joe Biden tror på snarlig amerikansk gældsaftale
Den amerikanske præsident, demokraten Joe Biden, forventer, at der vil blive nået til enighed om en aftale, der kan løfte det amerikanske gældsloft, så staten kan betale alle sine regninger. Også efter den 1. juni, hvor den føderale regering ellers risikerer at løbe tør for penge og risikerer en teknisk betalingsstandsning.
”Jeg er sikker på, at vi vil få den aftale om budgettet, og at USA ikke vil gå i betalingsstandsning,” sagde Joe Biden ifølge Bloomberg News onsdag, inden han fløj til Hiroshima i Japan.
Præsidenten rejser til til G7-møde, men har valgt at afkorte turen, så han tager direkte hjem efter mødet og alligevel ikke vil besøge Australien og Papua Ny Guinea.
Beslutningen er truffet, så han hurtigt kan være tilbage i Washington og være med til at drive forhandlingerne om gældsloftet.
Alligevel bliver Joe Biden kritiseret for at tage afsted.
”Hr. præsident, hold op med at gemme dig, hold op med at rejse,” lyder en kommentar fra Kevin McCarthy, republikansk flertalsleder i Repræsentanternes Hus. Han mener, at Joe Bidens rejse vil påvirke forhandlingerne negativt.
Fart på forhandlinger
De to mødtes ellers tirsdag aften for anden gang på godt en uge for at sætte skub på forhandlingerne. Som bekendt blev det ikke til en aftale, men efterfølgende var der opmuntrende meldinger fra netop McCarthy.
”Vi har en masse arbejde at gøre. Det er muligt at nå en aftale inden udgangen af ugen. Det er ikke så svært at nå frem til en aftale,” lød det fra flertalslederen tirsdag efter mødet med præsidenten.
Sidenhen har han fulgt op med andre tillidsskabende kommentarer til CNBC.
”I sidste ende tror jeg ikke, at vi kommer til at misligholde vores lån,” sagde Kevin McCarthy til tv-stationen.
Han afholdt sig dog fra at være decideret optimistisk omkring udsigterne til at nå en aftale, men han var imidlertid opmuntret af Joe Bidens villighed til at forhandle.
”Tidligere var vores møder mellem ansatte og de fire ledere (fler- og mindretalslederne i de to kamre i Kongressen, red.), og der var ikke noget tidspunkt, vi kunne nå til enighed på den måde. Nu har Biden endelig indrømmet, at vi skal til at forhandle, og at vi har en ramme at forhandle. Problemet er, at tiden er meget kort.”