Redningsaftale til amerikansk bank vil kræve statslig støtte

Ovenpå kollapsene i Silicon Valley Bank og Signature Bank er den californiske First Republic Bank nu i så store vanskeligheder, at en aftale om støtte fra staten er på bordet.
Foto: Patrick T. Fallon/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Patrick T. Fallon/AFP/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

Topcheferne i flere amerikanske storbanker og de amerikanske myndigheder har de seneste dage diskuteret, hvordan de kan redde First Republic Bank, og parterne undersøger nu muligheden for støtte fra staten for at få en aftale på plads.

Det erfarer Bloomberg News fra unavngivne kilder.

Blandt de muligheder, der har været diskuteret, er, at staten skulle overtage nogle af bankens aktiver, som trækker balancen ned, men selv om der er interesse for at finde en løsning, har First Republic Banks urealiserede tab på obligationsporteføljen vist sig at være en udfordring.

First Republic Bank, hjemmehørende i Californien, har i kølvandet på kollapset i Silicon Valley Bank og Signature Bank oplevet et kæmpe pres fra kunderne, der har trukket milliarder af dollar på deres konti ud af banken.

Likviditet placeret i obligationer

Derfor indsatte 11 af de største amerikanske banker tidligere 30 mia. dollar i First Republic Bank for at sikre likviditeten, og ifølge flere medier har de seneste dages forhandlinger drejet sig om en hel eller delvis konvertering af det indskud til en form for ansvarlig kapital.

En af udfordringen for flere af de amerikanske banker er, at de efter finanskrisen i høj grad har placeret deres likviditet i amerikanske statsobligationer, der af myndighederne reelt anses som ligeså godt som kontanter. Problemet er blot, at de meget højere renter nu end for blot et år siden har taget en stor bid af kursværdierne af beholdningerne.

Mange banker har samtidig heller ikke sikret sig mod rentestigninger, fordi udviklingen i den slags derivater løbende ville skulle opføres i resultatopgørelsen som tab eller gevinster.

Uroen i banksektoren startede netop forrige onsdag med, at Silicon Valley Bank oplyste, at den i forbindelse med et likviditetssalg af aktiver for 21 mia. dollar - for at kunne imødekomme kontohavernes ønsker om at flytte deres midler - havde realiseret et tab på 1,8 mia. dollar.

First Republic Bank har sideløbende med forhandlingerne, oplyser unavngivne kilder til The Wall Street Journal, hyret investeringsbanken Lazard til at hjælpe den med at udarbejde en plan for overlevelse, mens konsulenthuset McKinsey er blevet kontraheret til at tegne en struktur for banken efter krisen.

I forvejen er JPMorgan Chase, der var blandt de 11 banker, som indsatte de 30 mia. dollar, blevet engageret som rådgiver.

Efter en stigning i den ordinære handel i First Republic Banks aktie på 29,5 pct., falder den i tirsdagens eftermarked med 13,2 pct.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også