Kurserne på amerikanske banker dropper som følge af bankkollaps

Den amerikanske banksektor står overfor store kursfald mandag som følge af fredagens kollaps i Sillicon Valley Bank.
Krakket i den amerikanske bank, SVB, giver efterdønninger i det amerikanske aktiemarked. Foto: Nathan Frandino/Reuters/Ritzau Scanpix
Krakket i den amerikanske bank, SVB, giver efterdønninger i det amerikanske aktiemarked. Foto: Nathan Frandino/Reuters/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

First Republic oplever rekordfald ved åbningen af det amerikanske aktiemarked mandag, der sammen med en række andre bankaktier falder markant med mere end 60 pct. Der tegner sig altså endnu en mørkerød dag for banksektoren, der er hårdt ramt af fredagens kollaps i Silicon Valley Bank.

First Republic falder med 65 pct., og aktien når dermed et rekordfald - desuden dykker banken Western Alliance med hele 75 pct. ved åbning. De store fald har dog også medført kortere perioder med stoppet aktiehandel i de to aktier, som konsekvens af for stor volatilitet.

Den Arizona-baserede bankaktie i Western Alliance oplevede sidst et rekordfald under finanskrisen, hvor aktien den 19. september 2008 faldt med 39,4 pct. Aktien er ifølge Bloomberg News styrtdykket de seneste to dage, selv om banken fredag forsøgte at berolige investorerne.

Det har ligeledes set meget rødt ud for banken Charles Schwab, der mandag dykker 19,2 pct. som følge af bekymringer over, om banken kan havne i samme situation som Silicon Valley Bank. Investeringsbanken har dog forsikret om, at den har en stærk likviditet. Banken har ifølge Bloomberg News adgang til 100 mia. dollar i pengestrøm og mere end 300 mia. dollar i kortsigtet kapacitet.

Silicon Valley Bank kollapsede, efter at banken onsdag oplyste, at den havde gennemførst et likviditetssalg på 21 mia. dollar og i den forbindelse taget et tab på 1,8 mia. dollar. Udfordringen skyldes, at kundernes indeståender i banken er faldet mere end ventet under presset fra de højere renter, der har lagt startup-miljøet tørt for likviditet.

Samtidig søgte koncernen at rejse ny kapital for 2,25 mia. dollar, men efter nedturen for selskabets aktie på mere end 60 pct. torsdag, skal den plan nu være skrottet i stedet for et forsøg på et egentlig salg af banken.

Oven i at flere investorer i venturemiljøet torsdag og fredag har anbefalet startup-virksomhederne til at trække deres penge ud af SVB.

Fredag kom det frem, at bankmyndighederne i USA har overtaget kontrollen med banken, efter at indskydere i stort omfang forsøgte at trække deres penge ud.

Fredag blev handlen med SVB-aktien handelsstoppet.


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også