Pensionsværktøj spår større usikkerhed om afkast i 2023

Både usikkerheden på de finansielle markedet og justeringer i måden, som Rådet for Afkastforventninger fastsætter risiko på, har betydning for risikoen på danskernes opsparing i markedsrenteprodukter.
CBS-professor Jesper Rangvid står i spidsen for Rådet for afkastforventninger. | Foto: Stine Bidstrup
CBS-professor Jesper Rangvid står i spidsen for Rådet for afkastforventninger. | Foto: Stine Bidstrup

Forbrugerværktøjet Min Pensionsrisiko, der giver pensionskunder mulighed for at sammenligne risikoen i deres eget pensionsselskab med den gennemsnitlige risiko i alle selskaber, er blevet opdateret, skriver brancheorganisationen F&P i en pressemeddelelse. 

Justeringen har betydet en gennemsnitlig stigning i risikoen.

Det skyldes dels situationen på de finansielle markeder, dels at Rådet for Afkastforventninger har justeret beregningsmetoden til at fastsætte risikoen på pensionsselskabernes investeringer.

”Det er vigtigt at slå fast, at der ikke ligger ændrede dispositioner fra pensionsselskaberne bag de højere risikotal. Stort set alle aktiver er blevet mere usikre, og pensionsselskaberne har ikke ændret investeringsstrategi. Den strategiske fordeling mellem mere og mindre risikofyldte investeringer er stort set uændret fra 2022 til 2023,” udtaler Andreas Østergaard Nielsen, underdirektør i F&P, i meddelelsen.

Risikoværktøjet spytter et risikotal på mellem et og seks ud til forbrugeren, Jo højere risikotal, desto mere kan opsparingen stige eller falde i løbet af det næste år.

I gennemsnit stiger risikoen med omkring 0,5 i forhold til året før på tværs af pensionsprodukter.

Beregningen bygger på tal fra Rådet for Afkastforventninger, der har udarbejdet et skøn over det forventede afkast af forskellige aktiver og usikkerheden på det skøn.

”Rådet arbejder løbende med de metoder, vi bruger til at danne forventninger til de fremtidige afkast og usikkerheden herom. Vi har i den forbindelse opdateret vores metode til brug for at estimere omkring de forventede afkast. Rådet vurderer, at den nye metode giver et mere konsistent billede af risikoen ved investeringer over tid,” udtaler Jesper Rangvid, formand for Rådet for Afkastforventninger, i meddelelsen fra F&P.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også