En del af Watch Medier

FinansWatchfredag3. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Bank
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Bank
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • Fintech
  • Regulering
  • Karriere
  • Kapitalforvaltning
  • Klummer
  • Redaktøren anbefaler
  • FW Insight
01.12.2022kl. 17.09

Finanskrisens sidste store opgør slutter med champagne og økonomisk ruin

Den tidligere adm. direktør i Roskilde Bank, Niels Valentin Hansen, blev torsdag af Højesteret dømt til at betale en erstatning på 231,7 mio. kr. til det statslige selskab Finansiel Stabilitet som følge af Roskilde Banks krak i 2008.
Efter 14 år er der endeligt sat punktum i sagen om Roskilde Bank og spørgsmålet om, hvorvidt den daværende ledelse kan drages til ansvars for bankens krak i 2008. | Foto: Keld Navntoft
af DORTHE BACH, STEFAN NYGAARD HANSEN

Det var en ganske lille forsamling af journalister, advokater og en enkelt interesseret Roskilde-borger, der årets første decemberdag var mødt op for at overvære højesteretsdommer Michael Rekling læse afgørelsen i sagen om Roskilde Bank - en af finanskrisens mest omtalte bankkrak.

Det var en seance, der varede få minutter, og som udmærkede sig ved at foregå uden en eneste af sagens nøglepersoner - herunder 80-årige Niels Valentin.

Han blev ellers i løbet af domsafsigelsen 231,7 mio. kr. fattigere. Den tidligere direktør var den eneste, Højesteret fandt skyldig i at have handlet ansvarspådragende. De fire tidligere bestyrelsesmedlemmer blev alle frikendt.

Roskilde Bank, i 2008 landets 10. største bank, har levet i den offentlige bevidsthed på grund af Finansiel Stabilitets opgør mod den daværende direktion og bestyrelse. I 2017 tabte Finansiel Stabilitet sagen i Landsretten og blev påtvunget en regning på 73 mio. kr. Men kort efter domsafsigelsen blev dommen anket til Højesteret, og fem år senere får organisationen altså gevinst af den kvittering.

Status på banksager

I alt har Finansiel Stabilitet stævnet ledelsen i ni banker. Fra finanskriseårene er det Capinordic, Amagerbanken, Roskilde Bank, Eik Bank, Ebh Bank og Løkken Sparekasse, der løb ud i retssager.

I dag har Højesteret fældet dom over den tidligere ledelse i Roskilde Bank. I 2017 blev Roskilde Bank-sagen afsluttet ved Østre Landsret med en frifindelse af alle anklagede.

I Capinordic-sagen afgjorde Højesteret i januar 2019, at toppen i den tidligere rigmandsbank skulle betale 89 mio. kr. plus renter i erstatning for at have bevilget ni alt for risikable lån op til finanskrisen. Oprindeligt havde Finansiel Stabilitet ved Landsretten krævet en erstatning på 400 mio. kr.

I Amagerbanken endte sagen i et forlig, hvor den tidligere ledelse skal betale 255,5 mio. kr. Finansiel Stabilitet havde fra start af rejst et krav på 900 mio. kr. mod 11 topfolk.

I juni afgjorde Højesteret, at den tidligere direktør i Sparekassen Løkken, Poul Blicher Johnsen, ikke er erstatningsansvarlig. I Højesteret havde Finansiel Stabilitet gjort krav på 50 mio. kr. i erstatning. Oprindeligt havde Finansiel Stabilitet rejst et krav på 275 mio. kr. mod den tidligere direktør, formand, næstformand og revision i Løkken Sparekasse ved Vestre Landsret.

I april i år afviste Højesteret, at tidligere direktør i ebh Bank Finn Strier Poulsen skulle af med 100 mio. kr. i erstatning. Han blev dog dømt til at betale en erstatning på 2 mio. kr. i en enkelt sag. Finansiel Stabilitet krævede oprindeligt 550 mio. kr. i erstatning fra 15 personer i forbindelse med ebh Bank.

I sagen om færøske Eik Banki er det en direktør og to ledende bestyrelsesmedlemmer, der har anket en dom fra Retten på Færøerne, som i 2019 dømte de tre til at betale erstatning på 150 mio. kr. Højesteret har udskudt domsafsigelsen i denne sag til d. 10. januar 2024.

”Jeg er meget godt tilfreds. Jeg hæfter mig ved, at Højesteret siger, at kreditgivning ikke må ske uden nogen form for kreditvurdering. At det må betegnes som uforsvarligt. Det er et vigtigt statement,” siger Karsten Biltoft, adm. direktør i Finansiel Stabilitet.

I kølvandet på finanskrisen krakkede en række danske banker og endte i det statslige oprydningsselskab Finansiel Stabilitet. På vegne af den danske stat har Finansiel Stabilitet rejst erstatningssager mod i alt ni banker og deres ledelser.

Sagerne har været undervejs i det danske retssystem i mere end et årti og er undervejs blevet kritiseret for at være for stort anlagte, for dyre og med for lidt succes til Finansiel Stabilitet.

Mens sagen vækker tilfredshed hos Finansiel Stabilitet, beretter de frifundne bestyrelsesmedlemmer om lettelse over, at punktummet er sat i en sag, der har tynget deres liv i 14 år. Niels Valentins advokat kritiserer Finansiel Stabilitet for ressourcespild.

Dommen fra Højesteret

Da Landsretten tilbage i 2017 afsagde sin dom, var det med en frifindelse af samtlige parter. Dengang krævede Finansiel Stabilitet 1 mia. kr. i erstatning fra Revisionsfirmaet EY, to tidligere ledere og hele bestyrelsen i Roskilde Bank, men alle blev frikendt i Østre Landsret.

I Højesteret var sagen skåret til. Kort fortalt var Højesteretssagen delt i to. Den ene del har omhandlet seks lån i forbindelse med bankens salg af egne aktier til fire storkunder – de såkaldte aktiekreditter. Den anden har omhandlet et engagement med den tidligere direktør i Roskilde Festival, Henrik Rasmussen.

I den del, der omhandler aktiekreditter finder Højesteret, at Niels Valentin Hansen har handlet ansvarspådragende ved at yde lånene, uden at der forinden var foretaget en kreditvurdering.

Lånene blev givet til Stones Invest, der var ejet af Steen Gude, Thorion Invest ejet af Kenneth Schwartz Thomsen, Nicolaj Gruppen, der var en del Centerplangruppen, ejet af finansmanden Carsten Leveau og I/Hanros ejet af Jens Juul-Hansen.

Niels Valentin Hansen skal betale en erstatning, men det har han ikke en jordisk chance for med det her beløb

Arvid Andersen - advokat for tidligere direktør i Roskilde Bank Niels Valentin

Ifølge Højesterets dom kan Roskilde Banks tab fra lånene til Stones Invest opgøres til 30,75 mio. kr., tabet ifb. med Thorion Invest kan opgøres til 108,5 mio. kr., tabet til Nicolaj Gruppen rammer 57,5 mio. kr. og I/Hanros 35 mio. kr – i alt et tab på knap 232 mio. kr.

”En kreditgivning uden nogen form for konkret og umiddelbart forudgående kreditvurdering må betegnes som uforsvarlig. Direktør A [Niels Valentin, red.] havde derfor handlet ansvarspådragende, og han blev herefter pålagt at betale erstatning til Finansiel Stabilitet,” skriver Højesteret i sit domsresume.

Årsagen til, at bestyrelsesmedlemmerne slap for erstatning, er, at de ikke var bekendt med at kreditterne blev ydet uden kreditvurdering.

”Vi har ikke fået ret i det hele, men vi er landet et bedre sted end i Landsretten,” siger Karsten Biltoft.

I den del, der omhandler engagementet med Henrik Rasmussen, slipper både Niels Valentin og bestyrelsen for erstatningsansvar. Dog finder Højesteret det uforsvarligt, at Henrik Rasmussen ad to omgange blev bevilliget lån til at købe aktier for, men at aftalerne var udstyret med en såkaldt stop-loss-klausul for undgå store tab som følge af kursfald, redder både direktion og bestyrelse.

”Vi anlægger kun sager, vi vurderer, vi kan vinde. Så vi havde regnet med at vinde dem begge to,” siger Karsten Biltoft.

Ingen forsikring

Inden bankens krak tegnede Roskilde Bank en bestyrelsesansvarsforsikring, hvor enhver tidligere, nuværende og fremtidig bestyrelse og direktion i banken ville være sikret, men da de hændelser, Niels Valentin er blevet dømt for, skete i 2006, er de ikke omfattet af denne.

Karsten Biltoft kalder sandsynligheden for at kratte erstatningen ind for ”ikke overvældende stor”.

”Det må vi nu tage en dialog om, men sagerne er ikke anlagt ud fra, om folk kan betale eller ej,” siger direktøren.

I dag er Niels Valentin Hansen 80 år og pensionist. Hans advokat Arvid Andersen kalder ifølge AdvokatWatch dommen for hård, men fortæller også at hans klient tager afgørelsen med ”ophøjet ro.”

De sagsøgte og deres advokater i Roskilde Bank-sagen i Højesteret

  • Niels Valentin Hansen: Adm. direktør 1986 til 2007. Repræsenteret ved advokat Arvid Andersen.
  • Peter Müller: Formand for bestyrelsen 2006 til 2008. Repræsenteret ved advokat Søren Halling-Overgaard og advokat Birgitte Sølvkær Olesen.
  • Boet efter Niels Krüger: Næstformand for bestyrelsen 2006-2008
  • Asger Ib Mardahl-Hansen: Medlem af bestyrelsen 2006-2008. Repræsenteret ved advokat Morten Samuelsson.
  • Ove Flemming Holm: Medarbejdervalgt bestyrelsesmedlem 2003-2008. Repræsenteret af advokat Mads Bendix Skelbæk-Knudsen.
  • ”Finansiel Stabilitet står med en stor regning i den her sag. Man bruger en masse ressourcer på at få en dom, hvor man ikke får nogen penge ud af det, så på den måde er det jo ressourcespild.”

    ”Niels Valentin Hansen skal betale en erstatning, men det har han ikke en jordisk chance for med det her beløb. Så jeg synes, man skulle være stoppet, mens legen var god,” siger Arvid Andersen, der betegner sagen som ”en bragende underskudsforretning”.

    Lettede bestyrelsesmedlemmer

    Modsat Niels Valentin er de tidligere bestyrelsesmedlemmer som nævnt blevet frifundet, og Finansiel Stabilitet er blevet påtvunget at betale for deres sagsomkostninger, hvilket løber op i over 20 mio. kr.

    Maria Krüger Torps far, Niels Erik Qvist Krüger, var næstformand i Roskilde Bank. Han døde i 2018 og var anklaget i sagen, men han blev nægtet fri proces, hvilket betyder, at han ikke har været repræsenteret af en advokat i retten.

    ”Det er en blanding af en massiv lettelse, som er så stor, at jeg næsten ikke kan rumme det. Og en kæmpe sorg over at han ikke skal opleve det. Vi har brugt så mange år på at forberede os på det værste,” siger hun.

    Ingen af de øvrige bestyrelsesmedlemmer, tidligere formand Peter Müller samt Ove Holm, Ib Mardahl og Peter Holm, har ønsket at stille op til interview med FinansWatch.

    Jeg er på vej ned til min mor, og så skal vi ned til kirkegården og drikke champagne

    Maria Krüger Torp - datter til tidligere næstformand Niels Erik Qvist Krüger

    Peter Müllers advokat, Søren Halling-Overgaard fra advokatfirmaet Flink, Halling-Overgaard & Partnere, glæder sig naturligvis over at sagen er faldet ud til deres fordel.

    ”Det har været noget af en belastning at være sagsøgt for mere end 1 mia. kr. Nu er han kommet igennem det, og han er glad for at blive bekræftet i, at han ikke var skyldig,” siger advokaten.

    Advokat Mads Skelbæk-Knudsen fra firmaet Lind har ikke talt med sin klient, Ove Holm, men han siger, at ”indlysende nok er vi glade”. Ib Mardahl er også lettet over, at sagen er blevet afsluttet, fortæller hans advokat, Morten Samuelsson fra Mazanti-Andersen.

    ”Det har været en langvarig sag for min klient. Selvom han er blevet frifundet i Landsretten måtte han gennem yderligere fem års usikkerhed, før han endeligt er blevet frifundet. Derfor er det selvfølgelig en lettelse,” skriver han i en sms til FinansWatch.

    Maria Krüger Torp er chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Industri, og hun fortæller, at hun skulle havde ledet et bestyrelsesmøde i Parken, men at hun er blevet sendt hjem. I stedet bruger hun dagen i Roskilde.

    ”Jeg er på vej ned til min mor, og så skal vi ned til kirkegården og drikke champagne. For der er ingen mennesker, der fortjener at have en retssag hængende over hovedet i 14 år. Det kan man ikke forestille sig, hvad vil sige.”

    Roskilde Bank-boss dømt til at betale 231 mio i erstatning

    Relaterede artikler:

    • 80-årige Niels Valentin Hansen, der var direktør i den krakkede Roskilde Bank frem til 2007, har i dag fået endelig afgjort sit erstatningsansvar i Højesteret. | Foto: Finn Frandsen

      Roskilde Bank-boss dømt til at betale 231,7 mio i erstatning

      For abonnenter

    Tilmeld dig vores nyhedsbrev

    Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

    !
    Nyhedsbrevsvilkår

    Forsiden lige nu

    Photo: Jens Dresling
    Regulering

    Nationalbanken går atter enegang - laver mindre renteløft

    Danmarks Nationalbank giver endnu en gang renterne et nøk opad, men denne gang mindre end Den Europæiske Centralbank.
    • ECB skyder renten yderligere til vejrs
    • Rentestigninger giver banker højeste marginal på erhvervskunder siden 2017

    For abonnenter

    "Vores helt store kæphest har været at vokse lønsomt, og det har vi leveret i 2022," siger erhvervsdirektør i Nordea Danmark Helene Bløcher. | Foto: PR / NORDEA
    Bank

    Nordea-direktør erklærer sig meget tilfreds med vækst lige over nulpunktet

    For abonnenter

    Foto: Jens Dresling
    Regulering

    Nationalbankens enegang overrasker chefanalytiker – og så alligevel ikke

    Antallet af brugere på Topdanmarks online-lægetjeneste fortsætter med at vokse. | Foto: Topdanmark
    Topdanmark

    Topdanmarks online-lægetjeneste krydser milepæl i antal brugere

    For abonnenter

    Nordeas danske hovedsæde på Amager. | Foto: Jens Dresling
    FinansWatch

    Nordea beklager fejl - sendte kunder brev med fiktivt lån

    For abonnenter

    Foto: Jens Dresling
    Nykredit/Totalkredit

    Analytiker: Renteforhøjelse skubber 5-procentslån ud i kulden

    For abonnenter

    Læs også

    Foto: Wolfgang Rattay
    Regulering

    ECB skyder renten yderligere til vejrs

    Den europæiske centralbank har hævet sin ledende rente med 50 basispoint og forventer yderligere forhøjelser.

    For abonnenter

    Til april har Carsten Egeriis været adm. direktør i Danske Bank i to år. Han gør nu klar til at lancere den strategi, der skal føre banken fremad. | Foto: Stine Bidstrup
    Danske Bank

    Danske Bank-topchef afslører temaet for ny strategi

    Carsten Egeriis, adm. direktør i Danske Bank, løfter for første gang sløret for bankens nye strategi. ”Topholdet er sat,” siger han i et interview med FinansWatch. 

    For abonnenter

    Danica Pension er ramt af hårdt investeringsår. | Foto: Mogens Flindt
    FinansWatch

    Danicas smertensbarn viser tegn på forbedring - men hårdt investeringsår slår igen

    Pensionsselskabet Danica kommer i 2022 tættere på at få balance i forretningsbenet for syge- og ulykkesforsikringer, men bliver ramt af et skidt investeringsår.

    For abonnenter

    Seneste nyt

    • Nationalbankens enegang overrasker chefanalytiker – og så alligevel ikke – 2. feb.
    • Nationalbanken går atter enegang - laver mindre renteløft – 2. feb.
    • Nordea beklager fejl - sendte kunder brev med fiktivt lån – 2. feb.
    • Analytiker: Renteforhøjelse skubber 5-procentslån ud i kulden – 2. feb.
    • Nordea-direktør erklærer sig meget tilfreds med vækst lige over nulpunktet – 2. feb.
    • Lagarde: Intention om 50 basispoint til marts er stærkt signal – 2. feb.
    • Topdanmarks online-lægetjeneste krydser milepæl i antal brugere – 2. feb.
    • Danica bokser fortsat med skattebøvl – 2. feb.
    • Bestyrelsesmedlemmer køber aktier for millioner i Danske Bank – 2. feb.
    • ECB skyder renten yderligere til vejrs – 2. feb.
    • Ny Totalkredit-aftale kan være på vej: Udkast er sendt i høring – 2. feb.
    • Danske Bank har lukket 338 afdelinger på 10 år – 2. feb.
    • Bank of England hæver som ventet renten med 50 basispoint – 2. feb.
    • Sparekasse forfremmer filialchef efter direktørafsked – 2. feb.
    • Nordea vinder terræn blandt boligkunderne - flere vælger banklån – 2. feb.
    Flere nyheder

    Job

    • Privatrådgiver til Aabenraa

    • Pensionsspecialist til Forretningssupport

    • Afdelingsdirektør til Sparekassen Thy Herning

    • KYC Specialist til procesoptimering og digitalisering

    • Erhvervsrådgiver til stærk lokalbank i vækst

    • Afdelingsdirektør til Erhverv Aarhus

    • Revisor til intern revision i Ringkjøbing Landbobank

    • Engageret pensionsrådgiver, der har medlemmet i centrum

    • Privatrådgiver til Auning

    • Erhvervstrainee til Sydbank i Frederikshavn

    • En struktureret og analytisk nøglemedarbejder til Sparekassen Thys likviditet og fonds

    • Spar Nord søger regnskabsanalytikere til Virksomhedsanalyse

    • Andelskassen søger landbrugsrådgiver til bankens landbrugscenter

    • VAT specialist

    • Product Manager landbrug til Gjensidige

    • Vil du være regnskabsanalytiker i vores nye analyse-team?

    • Erhvervsrådgiver

    • AP Pension søger kunderådgiver til Udbetaling

    • Project Finance Manager

    • Specialist, Trustee&Depositary

    Se flere jobs

    Watch Job

    • Business Controller til DAHL Advokatpartnerselskab i Jylland

    • Regnskabs-/økonomichef

    • Head of Business Development

    • Product Owner – vær med til at forvalte IT-systemer midt i den grønne omstilling

    • Salesforce-udvikler eller -arkitekt

    Se flere jobs

    Job

    • Privatrådgiver til Aabenraa

    • Pensionsspecialist til Forretningssupport

    • Afdelingsdirektør til Sparekassen Thy Herning

    • KYC Specialist til procesoptimering og digitalisering

    • Erhvervsrådgiver til stærk lokalbank i vækst

    • Afdelingsdirektør til Erhverv Aarhus

    • Revisor til intern revision i Ringkjøbing Landbobank

    • Engageret pensionsrådgiver, der har medlemmet i centrum

    • Privatrådgiver til Auning

    • Erhvervstrainee til Sydbank i Frederikshavn

    • En struktureret og analytisk nøglemedarbejder til Sparekassen Thys likviditet og fonds

    • Spar Nord søger regnskabsanalytikere til Virksomhedsanalyse

    • Andelskassen søger landbrugsrådgiver til bankens landbrugscenter

    • VAT specialist

    • Product Manager landbrug til Gjensidige

    • Vil du være regnskabsanalytiker i vores nye analyse-team?

    • Erhvervsrådgiver

    • AP Pension søger kunderådgiver til Udbetaling

    • Project Finance Manager

    • Specialist, Trustee&Depositary

    Se flere jobs

    Kolofon

    FinansWatch
    Søg

    Sektioner

    • Bank
    • Forsikring
    • Pension
    • Realkredit
    • Fintech
    • Regulering
    • Karriere
    • Kapitalforvaltning
    • Klummer
    • Redaktøren anbefaler
    • FW Insight
    • Sitemap
    • RSS feeds

    Redaktør

    Mette Mandrup

    mm@finanswatch.dk

    Tlf.: +45 3330 8383

    Ansv. chefredaktør

    Anders Heering

    Udgiver

    JP/Politikens Hus A/S

    Annonceafdeling

    annoncering@infowatch.dk

    Tlf.: +45 7077 7449

    Annoncering

    Jobannoncering

    job@infowatch.dk

    Tlf.: +45 7077 7449

    Job

    Abonnement

    Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

    finanswatch@infowatch.dk

    Tlf.: +45 7077 7449

    Læs mere om abonnement her

    Adresse

    FinansWatch

    Rådhuspladsen 37

    1785 København V

    Tlf.: +45 3330 8383

    Retningslinjer

    • Persondatapolitik

    Copyright © FinansWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

    Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
    Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

    Med venlig hilsen,
    FinansWatch

    Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge