Eurozonen: Inflationen tiltog mindre end ventet i oktober
Forbrugerpriserne steg i oktober 10,6 pct. på årsbasis, hvor der af økonomer ifølge Bloomberg News var ventet en stigning til 10,7 pct., som det også blev opgjort til i den foreløbige opgørelse. I september øgede inflationen til 9,9 pct.
”Det er en ekstremt høj inflation, der viser, at inflationskrisen har bidt sig godt og grundigt fast i euroområdet. Inflationen fortsætter simpelthen med at tiltage i et overraskende højt tempo og kan på ingen måde siges at være under kontrol,” skriver Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.
Han vurderer, at Den Europæiske Centralbank, ECB, har sovet i timen, og derfor skal centralbanken til at hæve renten voldsomt, hvis inflationen skal tæmmes.
ECB skulle ifølge kilder have et renteløft på 50 basispoint i sinde ved næste rentemøde i december. Det vil bringe indlånsrenten op på 2,0 pct. og vil således være den kraftigste stramning af pengepolitikken på et enkelt år, påpeger Tore Stramer.
På månedsbasis steg forbrugerpriserne som ventet 1,5 pct.
Kerneinflationen, der trækker forbrugerprisstigninger på energi, fødevarer, alkohol og tobak ud af ligningen, blev opgjort til 5,0 pct. i oktober helt i overensstemmelse med økonomernes forventningerne.
Det er særligt energipriserne, der fortsat presser inflationen op. Også fødevarer, alkohol og tobak samt services bidrog.
Prisstigningerne rammer vidt forskelligt på tværs af eurolandene. Hvor Frankrig, Spanien og Malta slipper mest nådigt med en inflation på henholdsvis 7,1, 7,3 og 7,4 pct., presser inflationen betydeligt mere i Litauen og Ungarn. Her er inflationen opgjort til 22,1 og 21,9 pct.
Værst står det dog til i Estland, hvor inflationen i oktober steg til 22,5 pct., skriver Eurostat.
Den høje inflation kan også påvirke den danske eksport, påpeger Dansk Erhvervs cheføkonom. Hvis den europæiske økonomi ender i recession, kan det betyde et fald i både eksporten og eksportbeskæftigelsen herhjemme, konstaterer han.
”De danske eksportvirksomheder eksporterede sidste år for hele 665 mia. kr. til EU-27-landene, svarende til 45 pct. af den samlede danske eksport,” skriver han.
Eksporten står for cirka 372.000 danske jobs.