FinansWatch

Centralbankchefer ser renten fortsætte opad

For at bekæmpe den stigende inflation skal renten op, lyder det fra flere ledende medlemmer af den af den amerikanske centralbank Federal Reserve.

Lise Cook er nyt medlem af komiteen i den amerikanske centralbank og talte for første gang i går. Foto: Ken Cedeno/Reuters/Ritzau Scanpix

Charles Evans, som er chef for den amerikanske centralbank Federal Reserves, Feds, afdeling i Chicago, vurderer, at den toneangivende rente i USA vil nå niveauet 4,50-4,75 pct. i starten af 2023.

Det er nødvendigt, at renteforhøjelserne fortsætter for at bekæmpe den fortsatte stigning i kerneinflationen. Senest i august steg kerneinflationen, målt på PCE Core, som centralbanken foretrækker, til 4,9 pct. på årsbasis mod 4,8 pct. i juli.

”Vi er nødsaget til at se på momentum i den centrale komponent af inflationen, og det er virkelig den del, som, jeg mener, gør de fleste af mine kollegaer og mig selv nervøse,” siger Charles Evans torsdag ifølge Bloomberg News.

Centralbankens eget mål for prisstabilitet er en vækst i kerneinflationen på 2,0 pct. om året.

”Det ser for mig ud, i henhold til vores analyser, at vi er på vej mod 4,50 til 4,75 pct. på et tidspunkt næste år, hvilket, taget i betragtning hvor hurtigt vi har hævet renterne, formentlig vil ske på et tidspunkt til foråret.”

Den amerikanske centralbank har indtil nu løftet sin rente fem gange i 2022 med samlet set 3,00 procentpoint til intervallet 3,00-3,25 pct.

Samtidig signalerede banken senest i september, da den for tredje møde i træk hævede renten med 75 basispoint, at den vil hæve sin ledende rentesats med yderligere 1,25 procentpoint i år.

Det ville bringe renten op i 4,25-4,50 pct. Ledelsen i centralbanken ser 2,50 pct. som det langsigtede neutrale renteniveau.

Handlen med rentefutures indikerer torsdag, at terminalrenten, dens top, vil blive nået til marts næste år i 4,56 pct., inden den igen vil blive sat ned til 4,31 pct. frem mod udgangen af 2023.

Også andre medlemmer af den amerikanske centralbank står fast på at renten skal op.

”Med inflationen langt over vort langsigtede mål på 2,0 pct., vil det formentlig kræve løbende renteforhøjelser og derefter at fastholde en restriktiv rente i nogen tid at genskabe prisstabiliteten, indtil vi er sikre på, at inflationen er solidt på vej mod vort 2,0 pct. mål,” siger Lisa Cook,som er nyudnævnt medlem af den amerikanske centralbank torsdag ifølge, Bloomberg News.

Udtalelserne er helt på linje med tilsvarende stramme udmeldinger fra chefkolleagerne i den senere uges tid. Således så Mary Daly, chef i bankens afdeling i San Francisco, tirsdag ”slet ikke” nogen mulighed for en pause i kampen mod den ”ætsende” inflation, ligesom hun onsdag krævede klare beviser i dataene, før det kunne ske.

Raphael Bostic, der sidder for bordenden i Atlanta, slog onsdag også fast, at han heller ikke ser en hurtig vending i centralbankrenten.

Neel Kashkari, som er chef for den amerikanske centralbank Federal Reserves afdeling i Minneapolis, mener, at der er lang tid til, at banken skal sætte renteforhøjelserne på pause.

”Vi har mere arbejde at gøre, siger Neel Kashkari torsdag,” ifølge Bloomberg News.

”Indtil jeg ser nogle beviser på, at den underliggende inflation på solid vis har toppet og forhåbentlig er på vej ned, så er jeg ikke klar til at gå på pause. Jeg mener, vi er ganske langt væk fra en pause.”

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs