FinansWatch

Aktiechef ser aktienedtur som udtryk for illikviditet

Det danske aktiemarked er mere illikvid end mange andre markeder og det kan have betydning for aktienedturen for danske banker.

Storbritanniens centralbank, Bank of England, kom i sidste uge med et indgreb. Det kan nu påvirke danske bankaktier. | Foto: Maja Smiejkowska/Reuters/Ritzau Scanpix/REUTERS / X07645

En lavere likviditet blandt de danske aktier kan mandag være årsag til den hårde medfart hos bankerne, efter at usikkerhed i Credit Suisse har rystet den europæiske banksektor.

Det fortæller Michael Friis, der er aktiechef i HC Andersen Capital, til MarketWire.

Bankaktierne i Danmark er mandag kommet på glatis efter bekymringer om kapitalforholdene i schweiziske Credit Suisse. Det har bredt sig til den øvrige banksektor, hvor særligt de danske aktier står for skud.

Situationen i Credit Suisse følger sidste uges indgreb fra Storbritanniens centralbank, Bank of England, pointerer Michael Friis. Dengang måtte centralbanken intervenere gennem købet af lange statsobligationer for at redde de britiske pensionskasser, efter at regeringen havde fremlagt et minibudget med betydelige skattelettelser.

Det skabte ligeledes usikkerhed på markederne med voldsomme stigende obligationsrenter og en historisk svækkelse af det britiske pund.

Når de danske aktier svækkes mere end sine udenlandske kolleger, kan det ifølge Michael Friis skyldes, at det danske marked er mere illikvidt.

”Det ser vi jo ofte i danske aktier, at de får en hårdere medfart på den korte bane på grund af et mere illikvidt marked,” nævner aktiechefen som en mulig forklaring på kursfaldene.

Han udelukker samtidig, at det skulle skyldes, at de danske banker skulle være dårligere klædt på end de europæiske pendanter - snarere tværtimod.

Om Credit Suisse forklarer Michael Friis, at banken længe har døjet med problemer, hvorfor den nu er i gang med en større omstrukturering.

En ny strategisk plan fra den schweiziske bank ventes ifølge Financial Times offentliggjort 27. oktober.

Herhjemme ligger samtlige af C25-bankerne i rødt. Nordea falder 2,1 pct. til 63,98 kr., Danske Bank dykker 5,4 pct. til 89,68 kr., og Jyske Bank indtager bunden med et fald på 5,9 pct. til 374,30 kr. efter i en periode at have været nede med 9 pct.

Uden for eliteindekset falder Ringkjøbing Landbobank 6,3 pct. til 756 kr. og Sydbank med 5,1 pct. til 197,90 kr.

Til sammenligning falder den europæiske banksektor 1,3 pct. og finanssektoren med 1,5 pct. Sidstnævnte anføres af Credit Suisse, der dykker 8,4 pct.

Chefstrateg: Banksektoren er præget af frygt for ny krise

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs