FinansWatch

Østjysk sparekasse tror på højere basisindtjening trods uro i første halvår

Selvom Rønde Sparekasse opjusterer sine forventninger til basisindtjeningen, får stigende økonomisk uro sparekassen til at fastholde forventningerne til årets resultat.

Foto: PR/Rønde Sparekasse

Med et regnskab, der byder på et resultat på 2,1 mio. kr. efter skat i årets første seks måneder mod 3,9 mio. kr. i samme periode sidste år, er Rønde Sparekasses ledelse tilfreds.

Det oplyser sparekassen om regnskabet, der blev godkendt på bestyrelsesmøde tirsdag aften.

”Sparekassens ledelse vurderer, at resultatet for 1. halvår 2022 er tilfredsstillende henset til den betydelige uro på de finansielle markeder,” skriver sparekassen i sin ledelsesberetning.

Rønde Sparekasse lider et kurstab på 7,5 mio. kr. i perioden mod et tab på 1,9 mio. kr. i samme periode sidste år. Det skyldes sparekassens indlånsoverskud på 613 mio kr., som delvist er placeret i obligationer af kort varighed med udløb inden for 2-3 år. Sparekassen har valgt at beholde obligationsbeholdningen og har dermed indkasseret et tab på kursfald på obligationerne.

Kigger man på den egentlige bankdrift, viser sparekassen fremgang i forhold til forventningerne. Basisindtjeningen er i første halvår på 4,8 mio. kr. mod 6 mio. kr. i samme periode sidste år, og det får Rønde Sparekasse til at opjustere sine forventninger til årets basisindtjening til 6 mio. kr. mod en tidligere forventning om et resultat på 5 mio. kr.

De første seks måneder af sidste år tjente Rønde Sparekasse 800.000 kr. mere på renter og gebyrer, end de 18 mio. kr. sparekassen tjente i første halvår i år.

Sparekassen skriver, at den i første halvår har oplevet en øget tilgang af nye kunder og lavet flere lånekonverteringer. Det kan blandt andet ses i et udlån, der siden årsskiftet er steget med 19 mio. kr. til 314 mio. kr. Samtidig er indlånet faldet med 60 mio. kr. til 927 mio. kr.

Omkostningerne til sparekassens personale og administration stiger med en halv mio. kr. i første halvår i år i forhold til samme periode sidste år til 13,4 mio. kr. Det er mindre end budgetteret for første halvår, men i andet halvår forventes højere administrationsomkostninger.

Det skyldes blandt andet stigende it-udgifter.

”Et fortsat lovgivningspres påvirker udviklingsomkostninger til IT hos Sparekassens samarbejdspartner SDC,” skriver Rønde Sparekasse i ledelsesberetningen.

Væk med coronabuffer

I første halvår har Rønde Sparekasse ført 5,4 mio. kr. tilbage i nedskrivninger. I samme periode sidste år var der også tilbageførsler, dog kun på 1 mio. kr. Tilbageførslen sker, fordi sparekassen har valgt at tilbageføre 3,1 mio. kr. af dens coronabuffer, som nu er på 3,8 mio. kr.

”Sparekassen har i 1. halvår 2022 konstateret, at det ledelsesmæssige skøn i relation til konkrete eksponeringer ikke længere er relevant i relation til mulige afledte økonomiske påvirkninger fra COVID 19-krisen,” skriver sparekassen og uddyber, at kundernes betalingsevne ikke er blevet forringet af perioden med corona.

Den resterende del af bufferen afsættes til at imødekomme mulige konsekvenser af den finansielle uro, verden oplever som følge af rentestigninger og krig i Ukraine.

Selvom sparekassen opjusterer forventningerne til basisindtjeningen, gør det samme sig ikke gældende for årets resultat. Her fastholdes forventningen på 3 mio. kr. før skat.

”Med baggrund i de betydeligere kursudsving på obligationsmarkederne samt generel usikkerhed i de økonomiske konjunkturer, herunder udviklingen i krigen i Ukraine med afsmittende effekt på den globale fødevaresituation og ikke mindst den globale energisituation, samt en mulig genopblussen af covid 19-pandemien, fastholder Sparekassen det tidligere udmeldte skøn for resultat før skat,” skriver ledelsen.

Rønde Sparekasse forbedrer bundlinjen og opjusterer

Rønde Sparekasse halverer bundlinjen i ”tilfredsstillende år”

Mere fra FinansWatch

Klumme: Ny regering skal tænke i nye baner

Uddannelsespolitik bør spille en langt større rolle i at sikre nok kvalificeret arbejdskraft på alle dele af arbejdsmarkedet, mener Nadeem Farooq, underdirektør med ansvar for politik og samfund i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA).

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs