FinansWatch

Banker holder fast i negative renter for erhvervskunder: "Vi ønsker en bæredygtig indtjening"

Dansk Erhverv mener, at bankerne burde afskaffe negative renter for erhvervskunder efter Nationalbankens seneste renteforhøjelse.

Foto: Olivia Loftlund

En stribe banker har lagt op til at sløjfe de negative renter for privatkunder, men erhvervskunderne i landets banker skal fortsat betale for deres indlån.

Det møder kritik fra erhvervslivet, skriver Børsen.

I Dansk Erhverv mener seniorøkonom Kristian Skriver, at tiden er inde til at fjerne de negative renter.

“Vi har fuld forståelse for, at bankerne skal tjene penge. Men nu er vi i en situation, hvor omkostningerne er faldet, og derfor synes vi, at det er ved at være tid til, at virksomhederne slipper for den store regning,” siger han til Børsen.

Nykredit, der var den første større bank til at sløjfe negative renter for privatkunder, har en rentesats på -0,50 pct. for erhvervskunder, hvilket tidligere var -1,00 pct.

Bankdirektør i Nykredit Henrik Rasmussen begrunder valget med, ”banken ønsker en bæredygtig indtjening på de forskellige forretningsområder,” siger han i en kommentar til Børsen.

Hos Arbejdernes Landsbank, der siger farvel til negative renter for privatkunder 1. august, har man hævet renten for erhvervskunder til -0,35 pct., hvilket er blandt de laveste i markedet.

Adm. direktør Gert Jonassen siger, at man ikke vil gå højere, fordi man risikerer at blive oversvømmet af indlån, hvis man for eksempel hæver til 0 pct. for virksomheder.

Det oplevede banken for nogle år siden, da banken var blandt de sidste til at indføre negative renter, hvor banken fik 2-3 mia. kr. i indlån i kvartalet.

”Det var typisk være kommuner og lignende, som lige sætter 500 mio. kr. ind. Det er enormt flygtige indlån, som kræver et højt likviditetberedskab, og derfor er vi nødt til at sætte pengene i Nationalbanken, og det kan vi ikke holde til, når vi stadig betaler negative renter,” siger Gert Jonassen til FinansWatch.

Overblik: Disse banker har varslet højere rente på kunders indlån

Arbejdernes Landsbank går forrest i renteræs - men forventer intet stormløb af kunder

Mere fra FinansWatch

Dansk Handelsbanken-direktør stopper

Lars Moesgaard, adm. direktør i Handelsbanken Danmark, kommer ikke til at fortsætte i Jyske Bank, der 1. december officielt overtager den svenske banks danske forretning.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs