FinansWatch

Den Amerikanske Centralbank hæver renten med 75 basispoint

Det er den fjerde renteforhøjelse fra Federal Reserves side i år og ligeledes den fjerde i denne stramningscyklus.

Foto: Kevin Lamarque/REUTERS / X00157

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har onsdag hævet sin toneangivende rente med 0,75 pct.point til intervallet 2,25-2,50 pct. Samtidig fastholdes planen for reduktionen af Federal Reserves balance.

Det fremgår af en meddelelse fra centralbanken efter dens to dages rentemøde tirsdag og onsdag.

”Komiteen søger at opnå maksimal beskæftigelse og inflation på 2,0 pct. på længere sigt. Til støtte for disse mål besluttede udvalget at hæve målintervallet for federal funds-renten til 2,25-2,50 pct. og forventer, at løbende forhøjelser i målintervallet vil være passende,” hedder det fra Federal Reserve.

Det var helt som ventet, da 85 økonomer ud af 90 adspurgte ifølge Bloomberg News netop havde forudset et renteløft på 0,75 pct., mens blot tre havde regnet med en mindre forhøjelse på 50 basispoint, og to havde spået et større løft på 100 basispunkter.

Handelen med rentefutures indikerede kort før rentemeldingen også, at markedet havde satset på renteløft på mindst 75 basispoint, med 100 pct. sandsynlighed, mens der også var en mindre sandsynlighed på knap 10 pct. for et løft på hele 1,00 pct.point.

Tilbage i juni på det foregående rentemøde hævede Federal Reserve også renten med 0,75 pct.point, og det var dengang den største forhøjelse siden 1994.

Det er den fjerde renteforhøjelse fra Federal Reserves side i år og ligeledes den fjerde i denne stramningscyklus, og den blev enstemmigt vedtaget af chefgruppens 12 stemmegivende medlemmer onsdag.

Banken indledte i marts den første stramningscyklus siden december 2018 og siden pandemiens udbrud med et løft på 25 basispoint, mens den i maj også hævede renten med 50 basispoint. Det var første gang siden 2000, at banken benyttede sig af en sådan dobbelt forhøjelse.

Den toneangivende fed funds-rente er nu blevet løfte med 2,25 pct.point siden årets start. Fed funds rate begyndte 2022 i intervallet 0,00-0,25 pct.

Chefgruppen i centralbanken bekræftede onsdag også, at balancen fortsat skal reduceres med op til 95 mia. dollar hver måned. Reduktionen skal ske med 60 mia. dollar i beholdningen af statsobligationer og med 35 mia. dollar i beholdningen af realkreditobligationer hver måned.

Reduktionen vil ske via en indfasningsperiode for obligationssalgene på tre måneder, inden loftet på 95 mia. dollar nås. Reduktionen blev påbegyndt den 1. juni 2022 med samlet 47,5 mia. dollar om måneden.

Sparekasse sløjfer negative renter for nøglekunder

Storaktionær kræver besparelser hos Paypal

Bankernes udlån fortsætter op og når højeste niveau siden 2013

Mere fra FinansWatch

P+ ruller krisevåben ud for yderligere 70.000 medlemmer

Modvind på de finansielle markeder får P+ til at indføre kursværn for yderligere en lang række kundegrupper, så knap 80 pct. af medlemsskaren i oktober er omfattet af krisevåbenet. Direktør forklarer det bl.a. med den måde, som P+ fordeler midlerne mellem kollektive reserver og medlemmernes egne depoter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs