FinansWatch

Valutafond ser stor risiko for recession næste år

Den Internationale Valutafond (IMF) skruer ned for sine forventninger til global vækst i 2022 og ser risiko for økonomisk tilbageslag næste år.

Foto: YURI GRIPAS/REUTERS / X00866

Den Internationale Valutafond, IMF, ser en betydelig afmatning i den globale vækst i år sammenlignet med 2021.

Sådan lyder konklusionen i IMF’s rapport for juli, hvor vækstprognosen er skruet ned fra den i april.

IMF ser i 2022 nu en bnp-vækst på 3,2 pct. mod 3,6 pct., som valutafonden ventede tilbage i april. I 2021 voksede økonomien globalt med 6,1 pct.

Samtidig oplyser IMF i sin rapport, at risikoen for recession er særligt fremtrædende i 2023, da strammere pengepolitikker verden over ventes at gøre indhug i væksten.

I 2023 ventes den globale bnp at vokse 2,9 pct.

Den ventede vækst hæmmes af geopolitiske udfordringer, der blandt andet tæller nedlukninger i Kina i et forsøg på at inddæmme smitte med covid-19 og selvfølgelig Ruslands invasion af Ukraine, der har presset særligt energipriserne i vejret.

Det har skubbet til inflationen, der i forvejen var presset op på grund af en tilbagevendende efterspørgsel efter coronapandemien, mens udbuddet har haft svært ved at følge med.

Inflationen ventes i udviklede økonomier at ramme 6,6 pct. i 2022. I april var der ventet en inflation på 5,7 pct.

”Krigen i Ukraine kan føre til et pludseligt stop for europæisk gasimport fra Rusland, skriver IMF i sin rapport. Samtidig skriver valutafonden, at det kan blive svært at tøjle inflationen, hvis beskæftigelsen fortsætter i samme høje niveau, eller hvis forudsætningerne for nuværende prognoser for inflationen ændrer sig.”

IMF nævner, at ubalance i makroøkonomien kan skabe gældskriser for udviklingslande. Også smitteudbrud med covid-19 og nedlukninger kan svække økonomien globalt, lyder forventningen.

I værste fald ser IMF det globale bnp vokse 2,6 pct. i 2022 og 2,0 pct. i 2023.

IMF-chef advarer om lurende gældskrise

IMF sænker sin vækstprognose for 2022

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs