FinansWatch

Renteforhøjelse hos ECB står mejslet i sten - størrelsen skaber spænding

Der er lagt op til en renteforhøjelse på 25 basispoint hos Den Europæiske Centralbank (ECB) torsdag, men en højere forhøjelse kan ikke afvises 100 pct.

Der vil være fokus på Christine Lagarde, chef for Den Europæiske Centralbank (ECB); når hun torsdag ventes at annoncere den første renteforhøjelse i 11 år. | Foto: POOL/REUTERS / X80003

Der er torsdag rentemøde i Den Europæiske Centralbank (ECB), hvor banken skal tage stilling til hvor meget den toneangivende rente skal forhøjes. For en forhøjelse er så godt som stensikker - kun størrelsen af forhøjelsen er til diskussion.

Men langt de fleste økonomer ser 25 basispoint som den mest sandsynlige størrelse for den første rentestramning i ti år fra ECB, mens der også er nogle, som forventer en forhøjelse på 50 basispoint. Renten er i øjeblikket minus 0,50 pct. Ifølge finansmediet Bloomberg News er det kun 4 ud af 53 adspurgte økonomer, som venter en renteforhøjelse på 50 basispoint.

Derimod er der mere tæt løb, når man ser på, hvad der bliver indgået af væddemål på de finansielle markeder, skriver Bloomberg News.

Den skyhøje inflation kunne indikere behovet for en større forhøjelse, men problemerne med de gældstyngede sydeuropæiske økonomier får ECB til at holde igen.

Dog kan et nyt anti-fragmenteringsværktøj, og især med hensyn til betingelserne for, hvornår parametrene for værktøjet udløses, kompensere for en højere rente.

Nationalbanken i Danmark ventes at følge i hælene på ECB, hvis det ender med en renteforhøjelse, hvilket skal ses i lyset af den danske fastkurspolitik over euroen.

Forud for rentemødet ventes renterne på det danske obligationsmarked torsdag at bevæge sig fladt.

Renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation endte onsdag i 1,53 pct. Det var 6 basispoint mindre, end da markedet lukkede dagen forinden.

Boligkunders appetit på flekslån stiger: Hvert anden konvertering sker til variabel rente

Boliglån med kort rente står foran snarlig rentestigning

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs