FinansWatch

Knap hvert tredje forsøg på at skaffe arbejdskraft mislykkes

Manglen på arbejdskraft er dansk økonomis største udfordring lige nu, lyder det fra arbejdsgiverforening.

Foto: SUSANA VERA/REUTERS / X07589

Når de danske virksomheder forsøger at ansætte nye medarbejdere, er det ofte forgæves.

Det viser en ny analyse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).

29 pct. af virksomhedernes forsøg på at rekruttere lykkedes ikke i perioden fra september sidste år til februar i år.

Og selv om det går en smule bedre end ved de forrige målinger, så betyder det fortsat, at knap hvert tredje rekrutteringsforsøg er forgæves.

Manglen på arbejdskraft har igennem længere tid været en udfordring for dansk erhvervsliv. Og det viser den nyeste analyse, at det stadig er, lyder det fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

”Tallene viser med al tydelighed, at manglen på medarbejdere fortsat er dansk økonomis største udfordring,” siger Jacob Holbraad, adm direktør i DA.

”Hver eneste dag går både samfundet og virksomhederne glip af arbejdspladser, vækst og velfærd, fordi der ikke er hænder nok.”

Manglen på arbejdskraft er i løbet af i år også rykket til tops på listen over de udfordringer, regeringen mener, der skal løses.

I sin nytårstale lavede statsminister Mette Frederiksen (S) en kovending og erklærede sig villig til at diskutere muligheden for udenlandsk arbejdskraft.

Det er ellers en svær sag for den socialdemokratiske regering, fordi fagbevægelsen frygter, at der vil komme for meget lavtlønnet arbejdskraft.

Efter et mildest talt bøvlet og langstrakt forhandlingsforløb lykkedes det dog regeringen i sidste uge at indgå en bred aftale om at sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft.

Beløbsgrænsen sættes ned fra 448.000 kr. til 375.000 kr. Det sker fra 1. december i år og tre år frem.

Martin Kyed er cheføkonom i SMVdanmark, som organiserer 18.000 store og små virksomheder.

Han mener, at det er alt for sent, at aftalen om udenlandsk arbejdskraft først gælder fra december.

”Tallene viser, at vi stadig kæmper med at få nok kvalificerede medarbejdere til de danske virksomheder. I visse brancher er behovet enormt,” siger han.

”Vi har brug for, at den gælder nu. Folketinget har ikke ligefrem været fremme i skoene, når man tænker på, at der var store rekrutteringsudfordringer allerede inden covid-19 slap sit tag i Danmark.”

Analysen fra STAR viser også, at 17 pct. - svarende til 79.100 - af virksomhedernes rekrutteringsforsøg endte med, at stillingen ikke blev besat.

12 pct. af virksomhedernes rekrutteringsforsøg blev besat med en person, som ikke havde alle de ønskede kvalifikationer.

Arbejdsgiverne tilslutter sig det tilfredse fit & proper-kor

Flertal sænker beløbsgrænse for udenlandsk arbejdskraft

HR-direktør i Danske Bank bliver formand for FA

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs