Norges Bank overrasker med stor renteforhøjelse - mere er i vente

Den norske centralbank vil for fjerde gang i år hæve den ledende rente og denne gang ganske markant.
Foto: Ørn E. Borgen / NTB
Foto: Ørn E. Borgen / NTB
af marketwire

Centralbanken i Norge, Norges Bank, har torsdag besluttet at hæve sin ledende rente for fjerde gang i år - og overraskende er der tale om en renteforhøjelse på 50 basispoint, mens der blandt de fleste økonomer blot var ventet en renteforhøjelse på 25 basispoint.

Forhøjelsen bringer den ledende rente i Norge op på 1,25 pct. mod tidligere 0,75 pct., og bankens pengepolitiske komite varsler desuden en yderligere stramning af pengepolitikken på det kommende rentemøde i august

”Baseret på komiteens nuværende vurdering og balance af risici vil den ledende rente mest sandsynligt blive hævet yderligere til 1,5 pct. i august,” siger centralbankchef Wolden Bache i en meddelelse.

Ifølge TDN Finans ventede syv af ti adspurgte analytikere en renteforhøjelse på dagens møde på 25 basispoint, mens de resterende tre ventede en forhøjelse på 50 basispoint.

Jyske Bank skrev i en kommentar torsdag morgen, at bankens prognosen indebar en renteforhøjelse på 25 basispoint.

”Men i disse tider, hvor større step pludselig er blevet moderne i centralbankerne, er risikoen, at også Norges Bank hopper med på vognen og i stedet forhøjer med 50 basispoint.”

”Samtidig tror vi, at Norges Bank vil forhøje den forventede rentebane og dermed signalere, at der er flere renteforhøjelser på vej end hidtil forudset. Faktisk er det vores forventning, at Norges Bank fraviger sin hidtidige praksis med kun én renteforhøjelse per kvartal, så næste stramning kommer til at ske allerede til august,” skrev Jyske Bank.

Rentebanen blev da også øget i forhold til vurderingen tilbage i marts, idet banken nu ser en en stigning i den ledende rente til omkring 3 pct. frem mod sommeren 2023.

”Udsigten til flere renteforhøjelser mindsker risikoen for, at den høje inflation bider sig fast og at behovet for renteforhøjelser blive mere udtalte. Vi vurderer, at moderate og gradvise renteforhøjelser mindsker risikoen for et stort vækstmæssigt tilbageslag i Norge,” skriver seniorøkonom Kim Blindbæk fra Sydbank i en kommentar.

Lunar dropper også negative renter

Aktiekursen hos Coinify-ejer er faldet næsten 96 procent i år

USA: Rentefald på øget recessionsfrygt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også