FinansWatch

Jyske Bank har overtaget Handelsbanken - her er alt om opkøbet

Der skulle gå otte måneder, fra til salg-skiltet blev sat ud til vejen, før der var fundet en køber til Handelsbanken Danmark. Få her overblikket over nyhederne og perspektiverne i Jyske Banks køb af den svenskejede konkurrent. (Opdateret.)

Foto: Jyske Bank/PR

Artiklen opdateres løbende med historier om Jyske Banks køb af Handelsbanken. Senest opdateret fredag kl. 11:15

Det langstrakte forløb om til salg-skiltet på Handelsbankens danske forretning kulminerede i denne uge og mere specifikt mandag morgen. Klokken 8.00 annoncerede Jyske Bank, at den havde købt den svenskejede bank, som blev sat til salg tilbage i oktober sidste år.

Officielt: Jyske Bank køber Handelsbanken i Danmark

Modsat hvad mange havde spået, behøvede Jyske Bank ikke udstede nye aktier for at finansiere et køb. Det faldt i god jord hos investorerne, som dagen igennem sendte aktiekursen i vejret, så den mandag eftermiddag ved lukketid var steget 17,9 pct. og dermed havde indhentet en stor del af det terræn, som aktien havde tabt, siden Spar Nord forrige fredag de facto meldte sig ud af opkøbsræset.

Jyske Bank-opkøb sendte aktien i raketfart mod himlen

Jyske Bank betaler 3 mia. kr. i goodwill til Handelsbanken samt værdien af de overtagne aktiver og forpligtelser for Handelsbanken. Den præcise værdi bliver først opgjort i fjerde kvartal 2022, hvor parterne regner med at et salg formelt kan gå igennem.

Jyske Bank køber Handelsbanken: Her er prisen

Mandagen igennem holdt ordførende direktør Anders Dam sig i baggrunden. I stedet var det Lars Mørch, der fra morgenstunden tonede frem på tv-skærme og i telefonrør, hvor han satte ord på købet overfor både medier og investorer.

Anders Dam skubber kronprins helt frem til scenekanten med køb af Handelsbanken

Jyske Bank vurderede på dagen selv, at der kan hentes synergier for 300 mio. kr. med købet, og Lars Mørch afviste i den forbindelse store fyringsrunder. I stedet vil naturlig afgang og besparelser på infrastruktur kunne gøre det, lød meldingen.

Jyske Bank vil lukke filialer efter Handelsbanken-køb - men direktør afviser stor fyringsrunde

Med købet overtager Jyske Bank 42 filialer, hvilket bringer banken op på samlet 123 filialer på tværs af landet. Det er flest af alle danske banker og der tilføres især flere muskler i Nordsjælland, som er en vigtig region med mange velhavende kunder.

Jyske Bank æder sig ind i Nordsjælland efter opkøb af Handelsbanken

Jyske Bank får med købet tilført 130.000 kunder og 66 mia. kr. i udlån samt 36 mia. kr. i indlån. Det svarer til 2 pct. af det danske bankmarked. Bag tallene gemmer sig en meget solid lånebog, understreger Lars Mørch.

Lars Mørch om Handelsbanken-opkøb: Vi får kritisk masse og den bedste lånebog i landet

På udlånssiden overtager Jyske Bank en række aktiver, der kan blive lagt over i bankens realkreditselskab Jyske Realkredit. Netop realkreditdelen har været en væsentlig faktor i opkøbet. Jyske Bank har manglet volumen i sin realkreditforretning, siden banken i 2014 brød ud af Totalkredit-samarbejdet med købet af BRF Kredit – det, der i dag hedder Jyske Realkredit.

Jyske Realkredit vil i første omgang kunne føje 25-30 mia. kr. til sin lånebog. Men på sigt kan tallet blive større.

Jyske Realkredits lånebøger kan vokse mere end udmeldt efter køb af Handelsbanken

En del af Handelsbankens udlån formidles via Totalkredit – et samarbejde, som Jyske Bank som nævnt ikke er en del af. Men ifølge Lars Mørch kan Jyske Bank måske på sigt alligevel få en indtægt på de lån.

Totalkredit-lån udgør lille del i Handelsbanken - Jyske Bank øjner ekstraindtægt

Der har været spekuleret i, om hovedejeren BRFfonden kunne beholde sin ejerandel, hvis Jyske Bank måtte udstede nye aktier for at finansiere et køb. Men en aktieemmission kommer ikke på tale, og det er en tilfreds storaktionær, der kan konstatere, at Anders Dam og Lars Mørch har slået konsortiet med Nykredit, Spar Nord og Vestjysk Bank, der også har været rygtet i spil som interesserede i Handelsbankens danske forretning.

Jyske Banks hovedejer er imponeret over opkøbet af Handelsbanken

Hos sælgeren Handelsbanken har man påtaget sig at betale udtrædelsesomkostningerne til datacentralen BEC. Med købet flytter Handelsbanken Danmark nemlig over til Bankdata, hvor Jyske Bank i forvejen er den største kunde.

Omkostningerne er anslået til at løbe op i 1 mia kr., men hos Handelsbanken ytrer finansdirektør Carl Cederschiöld håb om, at man kan forhandle om regningens størrelse. Salget styrker Handelsbankens egenkapital med mere end 1 mia. kr., sagde han.

Handelsbanken vil forhandle om regning for at udtræde af datacentral

Hos BEC afviste adm. direktør Jesper Nielsen, at prisen for at træde ud af datacentralen kan komme til forhandling.

BEC: Handelsbankens betaling til skilsmisse ligger fast

Og i Handelsbanken Danmark holder direktør Lars Moesgaard trods salget fortsat snuden i sporet og fokuserer på at drive forretningen videre.

Direktør i Handelsbanken om Jyske Bank: Formelt er vi stadigvæk konkurenter

Blandt analytikerne hæftede man sig på dagen ved, at opkøbet byder på flere overraskelser. Dels at Handelsbanken er klar til at betale regningen til afskeden med BEC, og dels at der ikke skal udstedes nye aktier i forbindelse med opkøbet.

Flere overraskelser til analytikerne i Handelsbanken-aftale

Jyske Bank samarbejder med PFA om at tilbyde produktet Letpenson samt Købstædernes Forsikring. Begge samarbejdspartnere udtrykte på dagen tilfredshed med aftalen.

PFA forudser styrkelse af Letpensions som effekt af Jyske Banks køb af Handelsbanken

For at finansiere købet af Handelsbanken skal Jyske Bank inden udgangen af året finde 33 mia. kr. En betydelig del af pengene skal hentes i kreditmarkedet, og det er ikke uden risiko.

Jyske Bank løber renterisiko ved finansiering af Handelsbanken

En række af de allerstørste kunder i Handelsbanken Danmark er ikke omfattet af salget til Jyske Bank. Virksomhederne har aftaler, som gør, at de ikke automatisk skifter med over, og Jyske Bank skal nu i gang med at forhandle med dem enkeltvis.

Handelsbankens største kunder er udeladt af Jyske Bank-opkøb

Efter otte måneders uvished er det rart at have fået en afklaring om, hvem der bliver den fremtidige arbejdsgiver. Sådan lød det tirsag fra Helle Rank, der er fællestillidsrepræsentant i Handelsbanken Danmark

Handelsbanken-ansatte håber på at kunne bevare lokal tilstedeværelse rundt i landet

Omend det var i et mere afdæmpet tempo, så fortsatte Jyske Bank-aktien tirsdag den optur, som mandag blev affødt af, at Silkeborg-banken opkøbte Handelsbanken. Aktien steg og steg.

Jyske Bank-aktien forsætter op på dagen derpå

Købet af Handelsbankens danske aktiviteter omfatter foruden 130.000 bankkunder også en ejendomsmæglerkæde med 58 forretninger på tværs af landet. Der er dog mulighed for, at kæden i fremtiden ikke forbliver på Jyske Banks hænder.

Jyske Bank kan overtage ejendomsmæglerkæde i Handelsbanken-handel

Lægger Jyske Bank sine revisorkrav til erhvervskunder ned over erhvervskunderne hos opkøbte Handelsbankens kunder, kan det lægge et pres på små- og mellemstore erhvervsdrivende, fremgik det i en reaktion fra organisationen SMV Danmark.

Erhvervsorganisation er bekymret for Jyske Bank-dominans efter opkøb

I den mindre opsigtsvækkende del af handlen følger også en ejerandel i en lille lufthavn. Det var direktør ikke klar over:

Jyske Bank bliver medejer af midtjysk lufthavn

Der er en væsentlig forhøjet risiko for at tabe kunder, når man lægger to banker sammen. Dårlig kommunikation, ny rådgiver eller ændrede produkter og priser kan få kunderne mod udgangen, påpegede branchekendere, mens Jyske Bank som følge af købet selv kun venter et lille kundetab.

Jyske Bank står foran stor opgave med Handelsbanken-fusion - forventer at miste kunder

Med udsigt til et faldende boligmarked har Jyske Bank i Handelsbanken købt en bankforretning, hvor ejendomslån fylder langt størstedelen. Det bekymrer dog ikke Lars Stensgaard Mørch:

Jyske Bank-direktør ikke bange for køb af tung portefølje ejendomslån

Uden at skrive det med blokbogstaver leverede ordførende direktør Anders Dam onsdag igen en klar anbefaling af bankens nuværende direktør for forretningsstrategi og hovedforhandler i forbindelse med købet af Handelsbanken.

Anders Dam om Lars Mørchs arbejde: ”Bestået med højeste udmærkelse”

Jyske Bank forholdt sig tavs overfor aktiemarkedet, selv om rygter om Handelsbanken over flere dage sendte aktien ned med mange pct. Man var langt fra at have en aftale på plads, siger Lars Mørch, der har stået for handlen.

Lars Mørch forklarer børs-tavshed fra Jyske Bank: ”Der var meget væsentlige knaster”

Med det, der sandsynligvis er den sidste store operation fra Jyske Banks topchef gennem 25 år, har Anders Dam sikre Silkeborg-banken, så den nu er klar til fremtidens konsolidering. I kulissen spøger dog fortsat Sydbank, der med Dams opkøb er blevet mere klemt, skriver Jens Christian Hansen i en analyse fredag.

Analyse: Anders Dam tager stort åretag ind i fremtiden med købet af Handelsbanken

Mere fra FinansWatch

Arbejdsgivere kalder på flere løsninger efter politisk håndsrækning: "Situationen er generelt set helt utrolig presset"

Nok bliver det med nye regler om lavere beløbsgrænse for udenlandsk arbejdskraft lidt lettere for finansvirksomheder at skaffe flere hænder, men ifølge Nicole Offendal, adm. direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening, er der brug for flere tiltag, hvis ikke den generelle udvikling i sektoren skal bremses. I Finansforbundet køber næstformand ikke helt ind på præmissen.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs