FinansWatch

Rapport afslører brist i Nordeas værn mod hvidvask i Baltikum

Finsk medie offentliggør dele af en hidtil ukendt rapport, som viser, at DNB og Nordeas tidligere baltiske filialer kan have ladet mistænkelige transaktioner for 3,9 mia. euro glide igennem.

Foto: CHRIS HELGREN/REUTERS / X00378

En lækket rapport indeholder nye oplysninger om alvorlige brister i Nordeas værn mod hvidvask i Baltikum. Det rapporterer den finske nyhedskanal Yle ifølge det svenske nyhedsbureau Direkt.

Ifølge oplysningerne skal flere mia. euro af tvivlsom oprindelse have været overført via Nordeas og også norske DNB’s kontor i Baltikum.

Dele af beløbet, sammenlagt mindst 3,9 mia. euro, synes at kunne kobles til hvidvask af penge, der stammer fra kriminel virksomhed, skriver Yle.

Nordea har tidligere hævdet, at der ikke findes mistanke om hvidvask rettet mod bankens baltiske forretning.

Bristerne i hvidvaskværnet er fundet i forbindelse med en undersøgelse af banken Luminor, som Nordea og DNB grundlagde i 2017.

I undersøgelsen, som den internationale journalistorganisation OCCRP og Yle har fået indsigt i, vurderes det, at mindst én Nordea-medarbejder har været involveret i to mistænkte sager om hvidvask.

Nordea har ikke ønsket at kommentere oplysningerne og undersøgelsen af Luminor. Nordea og DNB reducerede i 2018 deres ejerandel i Luminor til hver 20 pct. i forbindelse med et salg af 60 pct. af banken til den amerikanske kapitalfond Blackstone.

Tidligere Swedbank-topchef mødtes med hvidvaskjæger

Nordea venter nye tider for nedskrivningsniveauet

Storaktionær: Topdanmarks frasalg ligger i tråd med vores strategi

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs