FinansWatch

USA: Store rentehop efter brandvarme inflationstal

Renten på den toneangivende tiårige amerikanske statsobligation hoppede op med 12 basispoint til 3,16 pct., og mandag morgen er den tiårige amerikanske rente steget yderligere 3 basispoint til 3,19 pct. på børsen i Tokyo.

Der var ventet en uændret inflation, men fredagens måling for maj bød på en overraskende stigning og indikerer, at økonomien i USA fortsat er brandvarm, og at priserne endnu ikke har toppet.

Reaktion i markedet var, at investorerne prompte indregnede flere og større renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank Federal Reserves, Feds, side, og derfor steg renterne fredag - især kraftigt i den korte ende, hvor de er mere følsomme over for centralbankrenten - mens aktierne faldt tungt med 2,9 pct.

Renten på den toneangivende tiårige amerikanske statsobligation hoppede op med 12 basispoint til 3,16 pct., og mandag morgen er den tiårige amerikanske rente steget yderligere 3 basispoint til 3,19 pct. på børsen i Tokyo.

Det er 6 point over renteniveauet, da obligationsmarkedet i Danmark lukkede fredag, og det højeste niveau siden 2018.

Den tiårige rente blev i løbet af fredagen handlet mellem 2,99 og 3,18 pct., og med fredagens udvikling blev det til et ugentlig rentehop for den tiårige statsobligation på 22 basispoint fra 2,94 pct. fredagen forinden.

Den toneangivende toårige amerikanske statsobligation så samtidig sin rente springe i vejret med hele 25 basispunkter til 3,07 pct. Og bevægelsen fortsætter mandag morgen i Asien, hvor den toårige rente ligger yderligere 10 basispoint højere i 3,17 pct. - det højeste niveau siden slutningen af 2007.

I løbet af ugen hoppede den korte rente op med 41 basispoint fra 2,66 pct. forrige fredag.

Med forskydningerne fredag fladede rentekurven ud til 9 point mod 24 point torsdag, hvilket typisk indikerer, at investorerne ser lavere vækst og dermed også inflation på længere sigt. En rentekurve under nul tages generelt som en indikation om, at markedet indregner en recession ude i fremtiden. Efter bevægelserne mandag morgen er renteforskellen bare 1 basispoint.

Stadig højere inflation

Forbrugerpriserne steg i maj med hele 8,6 pct. på årsbasis, mens et uændret niveau efter aprils fald til 8,3 pct. var ventet, ifølge Bloomberg News. Kerneinflationen faldt dog fra 6,2 til 6,0 pct., men et lidt større fald til 5,9 pct. var spået.

”Det er svært at finde nogen form for trøst i denne inflationsrapport,” siger Gennadiy Goldberg, rentestrateg hos TD Securities, til Reuters.

”Det faktum, at vi fortsat ser stærke inflationsmålinger, vil få Fed til at tænke, at flere renteløft på 50 basispoint ligger i kortene.”

Reaktionen på finansmarkederne var da også straks at indregne en strammere rentebane for den amerikanske centralbank.

Store renteforhøjelser er på vej

Den amerikanske centralbank indledte i marts sin stramningscyklus med et løft på 25 point fulgt op af en forhøjelse på 0,50 pct.point i maj, og medlemmerne af bankens ledelse har flere gange indikeret, at løft på 50 basispoint i både jun i og juli er ”på bordet”.

Den toneangivende rente ligger for tiden i 0,75-1,00 pct., og handelen med rentefutures indikerer nu, at Fed vil hæve sin rente med mindst 0,50 pct.point på hver af de kommende tre møder i juni, juli og september, mens buddet for både november og december ligger mellem 30 og 40 basispoint.

Dermed peger markedet på en rente ved udgangen af 2022 i 3,24 pct. Torsdag var forventningen en rente på bare 2,91 pct.

Faktisk viste handelen fredag, at markedet på et tidspunkt satte en sandsynlighed på 50 pct. for et renteløft allerede næste onsdag, når Fed afslutter sit todages rentemøde, på 0,75 pct.point, og netop det var den britiske storbank Barclays også den første til af skyde på.

”Vi mener, at den amerikanske centralbank har et godt argument for at overraske markederne ved at løfte renten mere end ventet i juni,” hedder det i en kommentar, ifølge Bloomberg News.

”Vi er klar over, at det er på vippen, og at det kunne ske i enten juni eller juli. Men vi ændrer vores prognose og ser nu et løft på 75 basispoint den 15. juni.”

Fredagens viste en måling af forbrugertilliden i juni, i form af opgørelsen fra University of Michigan, også et overraskende dyk til 50,2 fra 58,4, mens et marginalt fald til 58,1 var ventet.


Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs