FinansWatch

USA: Renter fortsætter i vejret

Renten på den tiårige amerikanske statsobligation endte mandag i 3,04 pct. efter en stigning på hele 10 basispoint. Fredag steg renten på papiret 3 basispoint til 2,94 pct.

Stærkere amerikanske jobtal end ventet for maj løftede fredag renterne på det amerikanske obligationsmarked, og mandag, hvor det danske marked holdt lukket på grund af fejringen af grundlovsdag, fortsatte de amerikanske renter opad.

Renten på den tiårige amerikanske statsobligation endte mandag i 3,04 pct. efter en stigning på hele 10 basispoint. Fredag steg renten på papiret 3 basispoint til 2,94 pct.

Tirsdag på markedet i Tokyo er renten steget yderligere 2 basispoint til 3,06 pct. Det er 11 basispoint højere end niveauet, da det danske obligationsmarked lukkede fredag.

De seneste dages rentestigninger kommer efter fredagens stærke amerikanske jobtal, der nemlig understøtter forventningerne om, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, vil fortsætte med at hæve renterne for at få inflationen under kontrol.

Den månedlige beskæftigelsesrapport fra de amerikanske myndigheder viste fredag en jobskabelse på 390.000 i sidste måned, hvilket var et stykke over analytikernes forventninger på 318.000.

”Der var styrkelse over en bred kam med undtagelse af detailhandlen, og økonomien fortsætter på jobfronten med at buldre fremad,” siger porteføljeforvalter Josh Wein fra Hennessy Funds til Reuters.

Derfor peger rentepilen også markant opad hos Federal Reserve, som skal forsøge at tage noget tempo ud af økonomien for at dæmpe inflationen.

”Det er fortsat nødvendigt desværre for Federal Reserve at ødelægge en smule efterspørgsel, og centralbanken vil fortsætte med at gøre det med renteforhøjelser på 50 basispoint ad gangen de næste rentemøder,” tilføjer han.

Chefen for den amerikanske centralbank Federal Reserves afdeling i Cleveland, Loretta Mester, gentog fredag da også, at hun er tilhænger af en renteforhøjelse på 50 basispoint på rentemødet i banken senere i juni og igen på mødet i juli.

Men spørgsmålet er ifølge Fed-chefen, om der på mødet i september vil være behov for endnu en renteforhøjelse på 50 basispoint eller ej. Måske kan det halve være nok, hvis der kommer stærke beviser på, at inflationen falder.

Beviserne på den faldende inflation skal ikke blot basere sig på en eller to måneders data, tilføjer hun i et interview med CNBC fredag ifølge Bloomberg News. Og hvis de beviser ikke er til stede på mødet i september, så kan hun også her nemt se en renteforhøjelse på 50 basispoint for sig.

”Der er ingen grund til at træffe den beslutning i dag, men mit startpunkt er, om der vil være behov for endnu en renteforhøjelse på 50 basispoint eller ej,” uddyber hun.


Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs