
En kunde har fået 98.585 kr. tilbage fra pensionsmægleren APC, efter at have betalt langt mere i omkostninger, end APC måtte opkræve. Det skriver Finans.
Sagen, som har ført til flere påbud fra Finanstilsynet, slutter dog ikke her, for kunden lægger sag an mod APC for yderligere 75.000 kr., som han er blevet opkrævet i gebyrer for rådgivning og ydelser fra APC, han ikke mener, han har fået.
APC vil ikke stille op til et interview med Finans, om hvor mange kunder, der er fejlopkrævet og hvorvidt pensionsmægleren har iværksat en undersøgelse.
Og fordi Finanstilsynet ikke fører tilsyn med civilretlige forhold, kan det ikke tjekke, om en virksomhed har lov til at opkræve de gebyrer, de gør fra deres kunder og dermed gribe ind.
”APC er underlagt lov om forsikringsformidling, og vi har ikke hjemmel til at kræve, at et selskab skal gennemgå hele sin kundebestand og oplyse alle kunder, at de måske har betalt for meget,« forklarer Ulla Brøns Petersen, kontorchef i Finanstilsynet.
Mere fra FinansWatch
Ny ATP-topchef skal løbe stærkt for at modvirke inflationen: Vores afkast skal opad, hvis vi skal følge med
Opskrivning af pensionerne sidste år, som ATP kaldte ”historisk”, er blevet indhentet af inflationen og mere til. Ny topchef stiller sig i spidsen for ATP i en tid, hvor ny forretningsmodel skal sikre et højere afkast, og hvor ATP’s samlede betydning for pensionisternes økonomi de kommende år vil svinde ind.
Trods bekymret minister håber brancheorganisation på nul ændringer af pensionsprodukter
Pensionister i pengenød: Det undrer ikke brancheorganisation F&P, at erhvervsminister Simon Kollerup (S) beder Finanstilsynet om at se nærmere på, om reglerne trænger til en opdatering, så danske pensionister kan føle sig trygge i pensionstilværelsen. Alligevel håber vicedirektør Jan V. Hansen ikke, at et nærstudie vil føre ændringer med sig.