FinansWatch

Rusland slås med stærk rubel

Den russiske valuta rublen er blevet så stærk, at den nu skaber budgetproblemer for den russiske stat.

Den russiske valuta rublen er blevet så stærk, at den skaber budgetproblemer for den russiske stat. Foto: Silas Stein/ AP Photo/ Ritzau/Scanpix.

Rusland lemper lidt på den strenge kapitalkontrol, der er blevet indført i kølvandet på invasionen af Ukraine og de deraf følgende sanktioner mod landet. Rublen er nu blevet så stærk, at den skaber budgetproblemer for den russiske stat og rammer de russiske eksportvirksomheder.

De russiske indenlandske eksportvirksomheder skal fremover sælge 50 pct. af deres indkomst i udenlandsk valuta, mod hidtil 80 pct.

Officielt lyder forklaringen på lempelsen, at rublen har stabiliseret sig.

De russiske finansmyndigheder indførte den hårde kapitalkontrol, efter at de vestlige sanktioner haglede ned over Rusland i forbindelse Moskvas militæroffensiv i Ukraine i februar.

Eksportvirksomheder blev beordret til at veksle 80 pct. af deres eksportindtægter til rubler, efter at den russiske valuta svækkedes til 177 rubler per dollar fra 75 rubler per dollar i de første dage af invasionen af Ukraine.

Siden da har rublen været gennem en endnu mere spektakulær styrkelse og ligger nu i omkring 58 rubler per dollar.

Mere fra FinansWatch

Pensionister i pengenød - her er hele artikelserien

I en stribe artikler har FinansWatch sat spot på det faktum, at landets pensionister og pensionselskaber på vidt forskellig vis håndterer en situation, hvor markedsrenteprodukterne er hårdt udfordrede og vil levere markant lavere udbetalinger end tidligere. Få overblikket her.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs