FinansWatch

Handelsbanken: Danskerne har aldrig været mere pessimistiske

Forbrugerens sortsyn har aldrig nogensinde været større i den periode, der er blevet indsamlet data til forbrugertilliden, som går helt tilbage til midten af 1970’erne, skriver cheføkonom i analyse.

Foto: Peter Mydske/Ritzau Scanpix.

Selv finanskrisen og coronakrisen blegner også under den aktuelle pessimisme.

Det pointerer Handelsbankens cheføkonom Jes Asmussen, efter at den danske forbrugertillid i maj er dykket til minus 22,4 fra minus 20,9 for måneden forinden.

”Dermed har forbrugerens sortsyn aldrig nogensinde været større i den periode, der er blevet indsamlet data til forbrugertilliden, som går helt tilbage til midten af 1970’erne,” skriver cheføkonomen.

Vurderingen af, om det er fordelagtigt at købe større forbrugsgoder, ligger ifølge Handelsbanken også fortsat på et niveau, der ikke er set siden finanskrisen.

”Med dagens tal må vi nok konkludere, at det store fald i forbrugertilliden ikke bare var en engangs-chokeffekt oven på krigen i Ukraine,” skriver Jes Asmussen.

Forbrugernes vurdering af egen økonomi steg en smule i maj, men fastholdes tæt på det laveste niveau siden begyndelsen af 1980’erne.

Danskernes forventninger til arbejdsmarkedet er også blevet mere dystre, idet et flertal venter, at arbejdsløsheden vil stige i løbet af det kommende år.

”Vi oplever endvidere også for indeværende betydelig uro på de finansielle markeder, der sammen med den høje inflation er med til udhule husholdningernes finansielle opsparing,” skriver Handelsbanken.

Et opløftende element er ifølge cheføkonomen imidlertid, at husholdningerne generelt er kommet ganske velpolstrede ud af coronakrisen, hvilket kan virke som en vis modvægt over for de gældende udfordringer.

Cheføkonomen er dog tvivlsom over for, om forbrugerne vil gøre indhug i opsparingerne i en situation med øget usikkerhed.

”I sidste ende er det dog vores vurdering, at den aktuelle triste cocktail i form af en kraftig udhuling af købekraften og formuerne, højere renter og formentligt snarligt også faldende boligpriser vil føre til et fald i privatforbruget over de kommende kvartaler,” skriver Handelsbankens cheføkonom, der forventer, at den danske økonomi er på vej i recession.

Amerikansk storbank ser recession inden udgangen af året

Handelsbanken ser boligpriserne falde 10-15 pct. de kommende år

Nationalbankdirektør: En aftale om afdragskrav sikrer mod sårbarhed ved boligprisfald

Mere fra FinansWatch

Pensionister i pengenød - her er hele artikelserien

I en stribe artikler har FinansWatch sat spot på det faktum, at landets pensionister og pensionselskaber på vidt forskellig vis håndterer en situation, hvor markedsrenteprodukterne er hårdt udfordrede og vil levere markant lavere udbetalinger end tidligere. Få overblikket her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs