FinansWatch

Overblik: Krisesnak og regelbyrde stod højt på dagsordenen til Lopi-årsmøde

Lopi-årsmøde: Der var venskabelige stikpiller mellem Finanstilsynet og Lokale Pengeinstitutter på sidstnævntes årsmøde. Den omfattende regulering fik hug fra Lopi-formanden, mens tilsynsdirektør Jesper Berg løftede pegefingren. Bag det hele spøgte inflationen.

Jesper Berg på Lopis årsmøde. | Foto: Sofie Højlund, FinansWatch

Det var et ganske konkret ønske, som Lokale Pengeinstitutters genvalgte formand, John Christiansen, havde med til politikerne og Finanstilsynet, da han holdt tale på foreningens årsmøde.

Hold et års pause med at indføre nye regler og gennemgå den eksisterende regelbunke for at luge ud i unødigt bureaukrati, sagde den adm. direktør i Lån & Spar fra talerstolen og påpegede drillende, at Finanstilsynet med alle sine mange påbud risikerer ikke at kunne se skoven for bare træer:

Lopi-formand opfordrer til et års reguleringsstop

Finanstilsynets direktør Jesper Berg replicerede efterfølgende, at bankerne bærer en del af skylden for reguleringen. Han fremhævede, at hvis der kommer færre regler, så skal Finanstilsynets spilleplade være større i form af såkaldte skønsmæssige afgørelser:

Tilsynsboss til bankspidser: I er alle sammen alfahanner eller alfakvinder

Da der var kaffepause, tog FinansWatch en snak med flere af de fremmødte bankdirektører om det vigtige spørgsmål:

Bankbosser håber på politisk lydhørhed for forslag om regelstop

I sit 45-minutter lange oplæg gennemgik Jesper Berg flere af de største risici for bankerne. Det var en dyster krystalkugle, som tilsynsdirektøren kiggede ind i, og han opfordrede bankerne til at polstre sig i de gode tider:

Finanstilsynets topchef opfordrer banker til polstring: Næste recession kan være lige om hjørnet

Efterfølgende understregede flere bankdirektører overfor FinansWatch, at man allerede er velpolstret, men forbereder sig på en kommende nedgang på boligmarkedet:

Banker føler sig velpolstrede: ”Men der er mørke skyer derude”

Også Nationalbank-direktør Per Callesen tog i sit oplæg temperaturen på boligmarkedet:

Nationalbankdirektør: En aftale om afdragskrav sikrer mod sårbarhed ved boligprisfald

Realkreditsamarbejdet Totalkredit, som Jyske Bank-direktør Anders Dam har klaget over til konkurrencemyndighederne, og som FinansWatch gennem flere artikler har afdækket, at myndighederne interesserer sig for, fyldte ikke noget på årsmødet.

Faktisk blev Totalkredit nærmest kun nævnt én gang i en bisætning, da Jesper Berg sammenlignede bankernes indtægter fra samarbejder om investeringsprodukter med det succesfulde realkreditsamarbejde.

Pointen var, at bankerne ikke skal være for kreative i deres indtjening på investeringsprodukter:

Finanstilsynet advarer banker mod at udnytte smuthuller i lovgivningen

Lopi-formand John Christiansen berørte også andre emner end den i hans øjne for omfattende regulering i sin tale. Trods skepsis opfordrede han alle Lopi-banker til at bruge muligheden for at blive en del af den kommende statstøtte ordning til boliglån i landdistrikter:

Lopi-formand sår tvivl om effekt af statsgaranti - men opfordrer banker til at bruge muligheden

Endelig tog John Christiansen også de såkaldte Basel-regler under lup. Et overset problem, som særligt rammer de mindre pengeinstitutter er, at de såkaldte sektorselskaber står til at blive ramt.

Lopi-formand frygter konkurrenceskævvridning med nye Basel-regler

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs