FinansWatch

Inflationsfrygt presser renter op trods aktieudsalg

Torsdag fortsatte de effektive renter deres himmelflugt og fredag morgen fortsætter de på T-bondmarkedet i Tokyo.

Foto: Finn Frandsen

Selv om der var storudsalg i de amerikanske aktier torsdag, var der ingen interesse for at søge i sikker havn i obligationerne, hvor kurserne også faldt, og de effektive renter igen gik op med den tiårige statsrente over det psykologiske niveau i 3,00 pct.

Og rentestigningerne fortsætter fredag morgen på T-bondmarkedet i Tokyo.

Meldinger fra centralbankchef Jerome Powell onsdag satte spørgsmålstegn ved Federal Reserves, evne og vilje til at bringe inflationen under kontrol.

Renten på den toneangivende tiårige amerikanske statsobligation sprang torsdag i vejret med 10 basispoint til 3,04 pct. efter sving mellem 2,92 pct. og 3,11 pct.

Fredag morgen forrentes den tiårige T-bond med 3,06 pct. i Tokyo.

Det er 2 basispoint mere, end da obligationsmarkedet i Danmark lukkede torsdag.

Den toneangivende toårige amerikanske statsobligationsrente steg torsdag 6 basispunkter til 2,71 pct.

Fredag morgen er den toårige T-bondrente 2,73 pct. på markedet i Tokyo.

Med udviklingen er rentekurven sejlet til 33 point mod knap 29 point onsdag.

Rykket op i renter kom, efter at Jerome Powell onsdag på en pressekonference overraskede på den bløde side ved reelt at tage en renteforhøjelse på 75 basispoint på næste måneds rentemøde af bordet, da han lod forstå, at bankens chefgruppe ikke ”aktivt” overvejer det.

”Powell har igen sluppet uhyret løst. Når Fed ikke vil hæve renten så meget, som markedet regner med, så vil banken ikke dræbe væksten helt så meget på lang sigt. Det vil give mere inflation i længere tid, og det skal kompenseres. Derfor kører renterne især op i lange ende,” kommenterer Lars Skovgaard Andersen, som er seniorstrateg i Danske Bank.

Handelen med rentefutures havde på forhånd indregnet en sandsynlighed på 35 pct. for en forhøjelse næste måned på netop 0,75 pct.point.

”Når den tiårige rente krydser 3,00 pct., skaber det også ekstra momentum. Rentekurven stejler, hvilket ellers normalt er et godt signal. Men lige i øjeblikket larmer andre ting og giver usikkerhed.”

Powell udtalte også onsdag, efter at centralbanken netop havde hævet rente med de ventede 50 basispoint, at han ser den neutrale rente i 2-3 pct., hvor markedet i princippet allerede var, da både den femårige og den tiårige statsrente lå omkring 3,00 pct. Derfor stillede investorerne torsdag yderligere spørgsmålstegn ved, om Federal Reserve kan sikre den bløde - eller ”blødeagtige” - landing, som Jerome Powell stadig tror på.

Fredag kan der i øvrigt være lagt op til endnu en rentegyser. Her kommer nemlig den vigtige arbejdsmarkedsrapport for april fra det amerikanske arbejdsministerium, og peger den mod yderligere overophedning, kan det presse renterne mere op og igen øge trykket på centralbanken.

Her ventes et fald i arbejdsløsheden til 3,5 pct. fra 3,6 pct. i marts, ligesom der ventes at være skabt 380.000 jobs uden for landbruget mod 431.000 måneden før. De gennemsnitlige timelønninger ses stige med 5,5 pct. mod 5,6 pct. måneden før.

Overblik over torsdagens regnskaber: Nykredit skruede op, Spar Nord haltede efter og store tab på obligationer

Sjællandsk bank vil vokse mere behersket end jyske konkurrente

Korte obligationer skal holde kursreguleringer i ro i Skjern Bank

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs