FinansWatch

Krigen i Ukraine påvirker Nordfyns Bank - 2022-forventningerne fastholdes

Den fynske bank med hovedsæde i Odense følger ikke et par de øvrige banker, som i disse uger fremlægger regnskaber for første kvartal. Forventningerne til året fastholdes på 40-50 mio. kr. før skat.

Foto: PR/Nordfyns Bank

Nordfyns Bank kommer ud af første kvartal med et overskud, der er betydeligt lavere end den tilsvarende periode sidste år. Det er blandt andet tab på kursreguleringer, der hiver overskuddet ned.

Samlet fik banken et overskud efter skat på 8,6 mio. kr. mod 19,8 mio. kr. i første kvartal 2021.

Nettorente- og gebyrindtægter faldt med 3,7 pct. til 49,4 mio. kr., og kursreguleringerne giver et underskud i kvartalet på 5,1 mio. kr. mod et plus på 1,5 mio. kr. i første kvartal sidste år. Og før første kvartal i år udgør kursreguleringer af obligationsbeholdningen negative 7,9 mio. kr.

”Krigen i Ukraine har været drivende for stigende energi- og fødevarepriser, ligesom den underliggende inflation gennem et stykke tid har haft en opadgående tendens. Dette har medført rentestigninger og dermed faldende obligationskurser,” skriver banken i regnskabet.

Nedskrivningerne på udlån gav en tilbageførsel på 2,6 mio. kr. i de første tre måneder af 2022 mod en tilbageførsel på 7 mio. kr. i perioden sidste år.

”Som følge af fortsat stor usikkerhed om konsekvenserne for den fremtidige økonomiske udvikling relateret til både covid-19 samt krigen i Ukraine, har koncernen per 31. marts 2022 fastholdt det ledelsesmæssige skøn på 17 mio. kr. vedrørende forventede kredittab,” skriver banken i regnskabet og påpeger, at beløbet er uændret i forhold til 31. december 2021.

I en separat regnskabsmeddelelse fremgår det, at regnskabet betegnes som tilfredsstillende, og at man i de kommende måneder vil fortsætte arbejdet, der peger i retning af erhvervs- og formuekunder.

”Koncernen vil fortsætte i det strategiske spor, der skal sikre mere udlån til erhvervssegmentet, ligesom der sigtes mod øgede aktiviteter på formueområdet med investering og pension som bærende elementer,” skriver adm. direktør Holger Bruun.

Fastholder forventninger

Som del af kvartalsregnskabet melder banken, der kom rekordstort ud af 2021, for par måneder siden, at forventningerne til det samlede 2022 fastholdes.

Forventningerne til regnskabsåret 2022 er fortsat et resultat før skat på 40 til 50 mio.

Tabel for Nordfyns Banks regnskab for første kvartal i 2022:

Mio. kr.


Q1 2022

Q1 2021

FY 2021
Nettorente- og gebyrindtægter

49,4

53,1

207
Kursreguleringer

-5,1

1,5

13,1
Basisindtjening


12,9

16,2

55,6
Nedskrivninger på udlån

-2,6

-7

-25
Resultat før skat


10,3

24,7

93.6
Nettoresultat


8,6

19,8

74,8

Bankernes aktier har nydt godt af Jyske Banks opjustering: Her er de største vindere

Lokale og mindre banker topper risikomåling

Andelskasser er i bund på risikoliste: Vi er ikke sat i verden for at skabe et højt afkast

Mere fra FinansWatch

Pensionister i pengenød - her er hele artikelserien

I en stribe artikler har FinansWatch sat spot på det faktum, at landets pensionister og pensionselskaber på vidt forskellig vis håndterer en situation, hvor markedsrenteprodukterne er hårdt udfordrede og vil levere markant lavere udbetalinger end tidligere. Få overblikket her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs