FinansWatch

Valuta: Riksbanken løfter renten og den svenske krone

Den svenske centralbanks overraskende rentestigning smitter af på kronekursen, der er skudt kraftigt i vejret over for den danske ditto.

Riksbankens chef Stefan Ingves ved en pressebriefing i forbindelse med rentestigningen i Sverige. | Foto: Paul Wennerholm/TT/Ritzau Scanpix

Den svenske kr. er skudt kraftigt i vejret over for den danske ditto, efter at Sveriges centralbank, Riksbanken, har overrasket alt og alle med en rentestigning.

Banken havde ellers ikke på nogen måde antydet, at en renteforhøjelse var i sigte, og den har tidligere vurderet, at en renteforhøjelse først ville komme på tale i løbet af anden halvdel af 2024.

Men tiltagende inflation har fået banken og investorerne på andre tanker, og renteforhøjelsen på 25 basispoint til 0,25 pct. kan i den grad aflæses på den svenske kronekurs.

”Investorerne har store forventninger til, hvor meget Riksbanken skal stramme pengepolitikken i den kommende tid. Riksbanken vurderer, at styringsrenten vil blive hævet to til tre gange i løbet af i år.”

”På tolvmåneders sigt forventer investorerne dog, at Riksbanken vil hæve styringsrenten cirka otte gange. Det vil bringe styringsrenten op omkring to procent i andet kvartal af 2023. Her er Riksbanken noget mere forsigtig, da centralbanken vurderer, at styringsrenten vil være ”en smule” under to procent på tre års sigt,” konstaterer Kim Blindbæk, seniorøkonom i Sydbank, i en kommentar.

Torsdag middag koster en svensk kr. 0,7212 danske kr. mod omkring 0,7180 danske kr. per svensk inden offentliggørelsen og 0,7171 danske kr. onsdag kl. 17.

I det store valutakryds mellem dollar og euro er det fortsat den amerikanske valuta, der har overtaget.

Den lurende energikrise i Europa er en hæmsko for euro og truer med at bremse væksten. En euro koster 1,0515 dollar mod 1,0525 onsdag eftermiddag. Tidligere torsdag morgen ramte euro også det svageste niveau siden 2017 i krydskurs 1,0483.

ATP-formue skrumper med knap 90 milliarder i første kvartal

Riksbanken hæver overraskende renten

Stigende renter sender 4 procentslån på gaden

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs