FinansWatch

ECB’s Kazaks ser mulighed for renteforhøjelse til juli

Den lettiske centralbankdirektør og ECB-rådsmedlem, Martins Kazaks, siger i et interview, at man for at imødegå ”betydelige” inflationsrisici kan hæve renten allerede til juli,

Foto: ANDRE PAIN/AFP/Ritzau Scanpix

Den Europæiske Centralbank kan hæve renten allerede til juli for at imødegå ”betydelige” inflationsrisici, der sandsynligvis vil kræve yderligere stramning senere på året.

Det siger den lettiske centralbankdirektør og ECB-rådsmedlem, Martins Kazaks, i et interview med Bloomberg News.

Ligeledes påpegede Kazaks, at han ikke ville udfordre markedernes forventninger til, at ECB’s indlånsrente - der i øjeblikket ligger i rekordlave minus 0,5 pct. - vil stige til 0 pct. i år. Men han ser ingen grund til, at renten er dette ”magiske tal” i længere tid end nødvendigt.

” En rentestigning i juli er en mulighed. Vi er på vej til en normalisering af pengepolitikken, hvor vi skridt efter skridt gradvist kommer til nul og over,” siger Martin Kazaks.

Med en inflation på 7,5 pct. i eurozonen er presset øget på centralbankerne for at afvikle den lempelige pengepolitik.

Pengemarkederne indikerer ifølge Bloomberg News i øjeblikket mere end 50 pct. sandsynlighed for en renteforhøjelse på et kvart procentpoint i juli eller før, mens forhøjelser af samme størrelse er så godt som indregnet i september og december.

”Gradvis betyder ikke langsom,” siger Kazaks, som normalt anses for at være høg.

Den Europæiske Centralbank fastholder rekordlav rente

Den lettiske centralbankchef siger, at renteforhøjelser på 25 basispoint ”synes passende” i øjeblikket, men at rentekomiteens beslutningstagere altid kan diskutere større tiltag afhængig af de økonomiske nøgletal.

En forudsætning for at hæve renten har ifølge beslutningstagerne været, at obligationsopkøbene skulle standses. Den beslutning er på dagsordenen på ECB’s rentemøde den 8. og 9. juni.

”Vi har ikke set nogen større elementer af stress i det økonomiske markeder, hvilket får mig til at tro, at en afslutning af de kvantitative lempelser tidligt i tredje kvartal er muligt og passende,” siger Kazaks, der fortsætter:

”Om det allerede kan ske i slutningen af juni, bliver vi nødt til at diskutere, når vi får nye prognoser.”

Om risiciene for de økonomiske udsigter, peger han på resterende pandemiske forstyrrelser, forsyningskæder og krigen i Ukraine.

Kazaks pointerer også, at økonomien sandsynligvis er tættere på det ”ugunstige scenarie”, som ECB advarede om i marts, som forudser svagere vækst og hurtigere inflation i år, og risikoen for en teknisk recession.

Kursfald leder vejen til nyt 4-procentslån

Analytiker: Jyske Bank leverer stærk start på året i svært marked

Analytiker forudser skred i Topdanmarks investeringsafkast

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs