FinansWatch

Arbejdsgivere får større ansvar i sager om seksuel chikane

Tv-vært Sofie Linde satte gang i MeToo-debat i 2020. Ny aftale skal forhindre chikane på arbejdspladsen.

Regeringen med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har indgået en aftale med arbejdsmarkedets parter om at fremme en sund kultur på landets arbejdspladser.

Det skal være slut med lumre kommentarer. Og det skal være slut med uønskede berøringer, overgreb og i det hele taget grænseoverskridende og krænkende adfærd på arbejdspladsen.

Det er essensen af den trepartsaftale om seksuel chikane, der er kommet på plads fredag i Beskæftigelsesministeriet.

Aftalen skal i sidste ende føre til en sund kultur på arbejdspladserne, så krænkende adfærd ikke finder sted.

Blandt andet er regeringen, arbejdsgivere og arbejdstagere blevet enige om, at reglerne på området fremover skal være mere klare.

Det betyder, at arbejdsgiveren ikke er i tvivl om sit ansvar og pligt, hvis der dukker sager om seksuel chikane op på arbejdspladsen. Og arbejdsgiverne kan imødese højere bøder.

Håndteringen skal altså være mere konsekvent end hidtil. Arbejdspladserne skal også blive bedre til at forebygge seksuel chikane.

”Seksuel chikane er helt uacceptabelt og kan desværre foregå alle steder på arbejdsmarkedet,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i en pressemeddelelse.

”Mange modige kvinder og mænd har i den seneste tid stået frem og fortalt nogle chokerende historier, der har været en stor øjenåbner for os alle.”

”Nu er regeringen og arbejdsmarkedets parter nået frem til aftale, der er nøje overvejet og kan være med til at gøre en forskel for den almindelige dansker,” siger han.

Højere godtgørelse i grove sager

Aftalen om seksuel chikane har været længe undervejs. Der kom for alvor gang i MeToo-debatten igen, da tv-værten Sofie Linde ved Zulu Comedy Galla i august 2020 bragte emnet op. Det skete med eksempler fra sin egen karriere.

I november 2020 - altså få måneder efter Linde genoplivede debatten - indkaldte Hummelgaard til trepartsforhandlinger.

Aftalen betyder også, at godtgørelsen i særligt grove sager om seksuel chikane hæves med 33 pct. Desuden skal der være bedre retsstilling for elever og lærlinge, som får uønsket opmærksomhed.

Viceadm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) Pernille Knudsen siger, at løsningen på problemet er en kulturændring, som man nu tager hul på.

”Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi fra arbejdsgiverside ønsker trygge arbejdspladser. Med denne aftale kommer vi 360 grader rundt om problemet og sætter streg under, at en del af løsningen er kulturændring.”

”Vi er glade for, at vi med denne aftale får sat fokus på, at alle har et ansvar for at sikre en chikanefri arbejdspladskultur og for at bekæmpe chikane. Det gælder både arbejdsgivere og medarbejdere,” siger hun i en pressemeddelelse.

Ros fra FA

Fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) er der bl.a. ros til, at der indføres en højere godtgørelse i grove sager.

”Det har været vigtigt for os, at alle sager ikke skæres over en kam. Selvom begge dele er uacceptable, er der forskel på lumre kommentarer og fysiske overgreb. Jo grovere krænkelse, jo højere godtgørelse,” siger Nicole Offendal, adm. direktør for FA, i en meddelelse.

Aftalen indebærer også, at ansattes pligt til at gøre opmærksom på seksuel chikane gøres mere tydelig, ligesom arbejdsgiveres pligt til at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø bliver understreget.

”Arbejdsmiljøet er arbejdsgivernes ansvar. Altid og ubetinget. Men i den virkelige verden skabes kulturen på en arbejdsplads i fællesskab. Netop derfor løses kulturelle udfordringer, som fx seksuel chikane, bedst i fællesskab. Aftalen, som vi har indgået, favner både arbejdsgivernes ansvar og medarbejdernes pligter. Det er en afbalanceret og konstruktiv aftale, som peger fremad,” udatler Nicole Offendal.

/ritzau/

Forsikringsforbundet frygter flere arbejdsskader som følge af nye regler for hjemmearbejde

Folketinget vedtager nye regler for hjemmearbejde

Mere fra FinansWatch

Kollerup om konkurrencerapport: "Alarmerende læsning"

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har selv bestilt den rapport om konkurrencen i banksektoren, som han nu kalder alarmerende læsning. Hvad der skal ske på området, har han ikke umiddelbart noget svar på, oplyser han i et skriftligt svar.

Ny Klim-direktør: "Jeg stiller ekstremt store krav til mig selv"

Ny Klim-direktør lover al den frihed til sine ansatte, som de kan ønske sig. Men friheden kommer med et ansvar, lyder det. Direktøren, der har tilbragt hele sit arbejdsliv i det nordjyske, skal holde en af landets ældste og mindste sparekasser ovenvande. Og i den ombæring han er helt på det rene med sit eget ansvar.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs