FinansWatch

Powells slingrekurs sætter spørgsmålstegn ved Feds troværdighed

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, ventes i næste uge at sætte gang i en afvikling af de foranstaltninger, der har sat gang i økonomien.

Chef for den amerikanske centralbank Jerome Powell. Arkivfoto: Kevin Lamarque/ Reuters/ Ritzau/Scanpix

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, slingrekurs rejser spørgsmål om bankens troværdighed.

Det skriver CNBC torsdag.

Banken ventes i næste uge at annoncerer en mere aggressiv afvikling af de foranstaltninger, der er truffet for at sætte gang i økonomien. Forventningen lyder på en fordobling af tempoet i bankens obligationsopkøbs-reduktion, mens der sandsynligvis også vil blive antydet fremrykkede og opskruede renteforhøjelser i 2022.

Og hvis banken lever op til disse forventninger, vil det markere den fjerde væsentlige pengepolitiske ændring under Jerome Powells ledelse.

Med en så uforudsigelig pengepolitik og prognoser, der ofte viser sig at være upålidelige, kan Federal Reserve stå over for en væsentlig troværdighedsudfordring.

Federal Reserves pengepolitiske komite - Federal Open Market Committee - under ledelse af Jerome Powell er ifølge CNBC faktisk blevet næsten lige så kendt for sine bratte ændringer i den monetære retning som for de ekstreme niveauer af stimulus, banken har givet under pandemien.

"Fed har bevist, hvor vanskeligt der er at forudsige både komite-beslutniger og konsensus. På markedssprog har Fed købt højt og solgt lavt. Så jeg tror, der vil være et troværdighedsproblem fremover," siger tidligere leder af National Economic Council og cheføkonom Joseph LaVorgna fra den franske investeringsbank Natixis.

En af bekymringerne går på, at Federal Reserve efter måneder at have kaldt inflationen "forbigående" nu begår den fejl at overvurdere dens varighed og stramme pengepolitikken på det forkerte tidspunkt.

Det vil i så fald blive nødvendigt at fortage endnu en U-vending næste år, hvis den nuværende inflationstendens løber tør for damp.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs