FinansWatch

Feds Bostic: God ide at være tidligere klar til renteløft

"Det kan vise sig passende for os at fremrykke løftet. I så fald har vi behov for at have muligheden," sagde Raphael Bostic

Foto: CLODAGH KILCOYNE/REUTERS / X03756

Raphael Bostic, som er chef for den amerikanske centralbank Federal Reserves, Feds, afdeling i Atlanta, vurderer, at det kan i bankens "interesse" at løfte renten tidligere end ventet, og det vil kræve at centralbanken allerede har afviklet sine kvantitative lempelser allerede ved udgangen af første kvartal.

"Det kan vise sig passende for os at fremrykke løftet. I så fald har vi behov for at have muligheden," sagde Raphael Bostic torsdag ifølge Bloomberg News.

Ved indgangen til november købte centralbanken månedligt obligationer for 120 mia. dollar, men på rentemødet i starten af måneden vedtog banken at nedtrappe købene med 15 mia. dollar om måneden frem til den fulde afvikling i juni 2022.

Gennem det meste af 2021 har inflationen i USA været forhøjet, og senest, i oktober, var PCE Core, der er centralbankens foretrukne mål for inflationen, på 4,1 pct. Feds mål er en inflation på 2,0 pct. om året.

Og fortsætter prisniveauet med at være højt i 2022, er der ifølge Bostic et godt argument for at løfte renten tidligere og måske endda hæve den mere end en gang, hvilket ellers er Fed-direktørens nuværende prognose.

"Min rentebane er gå langsomt og sikkert frem."

I september da Federal Reserve senest offentliggjorde de individuelle bankchefers renteforventninger, var de delte i spørgsmålet om en renteforhøjelse i 2022, mens flertallet omvendt så renten ligge tre-fire løft på 0,25 pct.point hver højere ved udgangen af 2023.

Investorerne ser rentebanen stejle meget tidligere og indpriser en renteforhøjelse allerede til juni næste år, en mere i november og muligvis endnu en i december. Handelen med rentefutures indikerer nemlig en rente på 0,74 pct. ved årsskiftet næste år.

Fed funds rate, den toneangivende rente i USA, ligger for tiden i 0,00-0,25 pct.

Feds Bostic vil normalisere renteniveauet fra næste sommer

Fed-chef: Fokus er på krisen på arbejdsmarkedet i USA 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs