FinansWatch

Omikron sender USA-frygtindeks op

Det såkaldte vix-indeks, der måler frygten på det amerikanske aktiemarked er steget markant de seneste dage, men er dog stadig langt fra da coronafrygten ramte første gang.

Frygt for markedseffekten af Omikron kan nu aflæses på det såkaldte frygtindeks. | Foto: Deutsche Bank/PR

Frygten på det amerikanske aktiemarked er steget markant de seneste fire handelsdag og sluttede onsdag i det højeste niveau siden januar. Indekset er dog stadig langt fra toppen i marts sidste år, hvor markedet stiftede bekendtskab med corona-frygten for første gang.

Onsdag i sidste uge lå indekset i 18,58, men så kom den nye variant, Omikron, på banen, og indekset steg fredag efter Thanksgiving torsdag mere end 50 pct. til 28,62. i denne uge faldt indekset mandag, men så var der igen fornyet Omikron-frygt og indekset lukkede onsdag, hvor det første Omikron-tilfælde i USA blev offentligt, i 31,12.

Trods stigningen er der dog langt til toppen på 82,69, som blev nået 16. marts sidste år, da corona-frygten toppede. Det var det højeste niveau siden finanskrisen.

Fra toppen faldt indekset til under 30-niveauet i maj og lå indtil marts i år typisk i niveauet 20-30 med et par toppe på omkring 40. Siden marts i år har værdien typisk været under 20.

VIX-indekset viser forventningerne til udsvingene (volatiliteten) på aktiemarkedet i USA.

Indekset var i bundrekord med en værdi på omkring 9 3. november 2017. Sidste år var bunden 12,10 og i år 15,01 21. oktober.

Under finanskrisen, efter Lehman Brothers' krak i 2008, steg indekset fra omkring 20 til niveauer på 60-80 og toppede den 20. november 2008 i 80,86. Stort set samme stigning sås fra midten af februar til toppen i marts i år.

VIX-indekset handles på børsen i Chicago hver børsdag fra klokken 9.15 til 22.15 dansk tid.

Global investeringsbank anser omikron for en gylden mulighed 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs