FinansWatch

Krav om vatpinde og vaccineskud breder sig i finanssektoren

En række finansvirksomheder har i denne uge indført krav om coronapas for medarbejderne, og flere har oprettet egne testcentre for at sikre tryghed på arbejdspladsen. Ifølge Nicole Offendal, adm. direktør i FA, giver det rigtig god mening med krav om coronapas og test.

Flere finansvirksomheder har i denne uge indført krav om coronapas for medarbejderne | Foto: SSI

De danske finansvirksomheder står for tiden i et svært dilemma, og flere selskabers ledelser er nu gået i tænkeboks.

For coronasmitten breder sig i samfundet, og den fælles ambition er at nedbringe smitten, men det er alligevel et stort skridt at tage at indføre krav om gyldige coronapas hos medarbejderne.

Det blev ellers muligt, da Finanssektorens Arbejdsgiverforening, FA, og regeringen for nylig indgik en aftale om netop dette. Og fra organisationens adm. direktør, Nicole Offendal, bliver der lagt fokus på at lave et sikkert arbejdsmiljø.

"Jeg synes som udgangspunkt, at de retningslinjer, som loven og vores lokale aftaler med forbundene stiller op, giver arbejdsgivere gode muligheder for at sikre et godt og trygt arbejdsmiljø for alle," skriver hun i en mail til FinansWatch.

Hun nævner coronapas og tests som eksempler på, hvordan man kan betrygge medarbejdere, der er særligt nervøse for smitte.

"Med et krav om gyldigt coronapas eller test sikrer virksomhederne arbejdsmiljøet for alle og forebygger samtidig eventuel smittespredning i samfundet. Det giver rigtig god mening," lyder det videre fra Nicole Offendal.

Virksomhederne, FinansWatch har talt med, prøver sig an med forskellige modeller. Nogle har i denne uge indført krav, andre ikke, og nogle kører med et æresprincip. Offendal har da heller ikke den gyldne løsning i sin skrivebordsskuffe.

"Der findes ingen opskrift på, hvordan kravet efterleves bedst muligt i praksis. Nogle virksomheder tjekker medarbejdernes coronapas regelmæssigt, andre laver stikprøver, kræver test eller forbeholder sig blot muligheden for kontrol. Det er et spørgsmål om lokale forhold, arbejdsstedets indretning og virksomhedskultur," siger hun.

Pensionsselskaber indfører paskrav

I pensionsbranchen har både PFA, Danica og Pensiondanmark indført krav om coronapas. Hos Pensionsdanmark indføres coronapasset fra 2. december, mens både PFA og Danica allerede indførte kravet mandag.

Hos PFA skal coronapasset fremvises til den daglige leder med passende frekvens, som lederen selv vurderer. Hos Pensiondanmark er der desuden mulighed for at blive testet på arbejdspladsen to gange om ugen.

Hos Velliv har man en forventning om, at medarbejderne er enten vaccineret eller testet, når de møder ind, men stiller ikke krav om coronapas.

Hverken Sampension eller PKA har indført krav om coronapas blandt medarbejderne.

"Vi har forberedt os både forretningsmæssigt, teknisk og organisatorisk på, at situationen kan ændre karakter, hvis vi ser en hurtig udbredelse af den nye variant. Vi vil løbende indføre de nødvendige tiltag, hvis situationen udvikler sig yderligere," skriver Jon Johnsen, adm. direktør i PKA, i en mail til FinansWatch.

Heller ikke i AP Pension er der krav om coronapas. Til gengæld har man genindført afstandskrav på en meter, hvilket betyder færre pladser i kantinen, mødelokaler og elevatorer.

Topdanmark tror på tillid

Blandt forsikringsselskaberne indfører Topdanmark krav om coronapas fra fredag den 3. december.

"Vi tror på, at tillid er vejen frem, og vi lægger derfor ikke op til, at ledere skal kontrollere coronapas hos deres medarbejdere. I stedet har HR mulighed for at foretage en stikprøvekontrol af og til," skriver Louise Hørdum, koncerndirektør for HR og kommunikation i Topdanmark, i en mail til Finanswatch.

Tryg indførte allerede mandag krav om gyldigt coronapas. På forsikringsselskabets største lokationer er der stillet testfasciliteter til rådighed, mens de øvrige medarbejdere kan bruge arbejdstid på at blive testet i de offentlige testcentre.

LB Forsikring indførte onsdag krav om coronapas, der vil blive tjekket ved stikprøvekontrol. Hvis man som medarbejder ikke har et gyldigt coronapas, har man mulighed for selvtest på LB's domicil. Denne vil ikke gælde i det offentlige coronapas.

Codan-medarbejderne har siden første bølge haft mulighed for at arbejde hjemme to-tre dage om ugen, men nu bliver medarbejderne bedt om primært at arbejde hjemme. Der skal således være en god grund såsom workshops eller møder med eksterne partnere for at møde ind. Hvis man vælger at møde ind på Codans kontorer, skal man have gyldigt coronapas, der bliver tjekket ved stikprøve.

Hos Alm. Brand forventer man at træffe en beslutning i denne uge, mens man hos Gjensidige heller endnu ikke har indført krav om coronapas.

Kan få ansættelsesretlige konsekvenser

I bankerne har de fleste af de største allerede meldt ud til Børsen Pro, at man agter at indføre eller allerede har indført krav om gyldigt coronapas hos medarbejderne. Nordea står udenfor og holder sig blot til en opfordring af flittig test og vaccine.

Også i Nationalbanken er der krav om, at alle der kommer i huset på Langelinie, skal have et coronapas. Det gælder både for medarbejdere, konsulenter og gæster.

I Sparekassen Danmark, fusion mellem Vendsyssel Sparekasse og Jutlander Bank, er der fra december indført krav om coronapas, fordi coronavirus nu igen er en samfundskritisk sygdom. I et brev til medarbejderne lyder det, at man vil sikre, at alle kan føle sig trygge på arbejdspladsen og begrænse smittespredningen.

"Vi forventer, at alle medarbejdere fra på onsdag har gyldigt coronapas, når man møder på arbejde. Har man ikke det, skal vi for en god ordens skyld gøre opmærksom på, at det kan få ansættelsesretlige konsekvenser, hvis man alligevel møder på arbejde," skriver sparekassen.

Hvis man ikke har det, eller særlige omstændigheder gør sig gældende, skal man hive fat i nærmeste leder eller HR. Hvis man i øvrigt skal vaccineres mod coronavirus, så giver Sparekassen Danmark fri med løn til dette – også hvis det gælder tredje stik.

Skal man almindeligvis testes, kan det også klares i arbejdstiden, hvis det er nødvendigt – her opfordres til at lægge tests i arbejdsdagens ydertimer. Kravet om coronapas bliver fjernet, når coronavirus ikke længere er en samfundskritisk sygdom.

I Middelfart Sparekasse kontrollerer man ikke – men man forventer, at både medarbejdere og kunder har et gyldigt coronapas, når de kommer i filialerne. I Vestjysk Bank vil der være stikprøvekontroller, og kan man ikke fremvise et gyldigt coronapas, bliver man bedt om at arbejde hjemme, indtil man kan.

Ringkjøbing Landbobank har planer om at indføre krav om coronapas 8. december.

I Arbejdernes Landsbank er der endnu ikke taget en beslutning, oplyser banken. Emnet bliver i øjeblikket diskuteret, og forventningen er, at der vil træffes en beslutning i løbet af de næste par dage. Også i Spar Kron drøfter man emnet for tiden.. I Lån & Spar er der intet krav.

Hos Nasdaq i København indførte man i forbindelse med nedlukningen sidste år en række tiltag, som skulle beskytte medarbejderne mod coronavirussen, og ifølge presseafdelingen er de stadig gældende.

"Nasdaq i København indførte en række Covid-19 relaterede tiltag for at beskytte vores medarbejdere, kunder og samarbejdspartnere bedst muligt allerede sidste år, og de er fortsat gældende. Herunder at det fortsat er frivilligt, om man ønsker at arbejde hjemmefra eller fra kontoret. Hvis man ønsker at arbejde fra kontoret, skal man følge en række Nasdaq Covid-19 protokoller. Vi har ikke umiddelbart planer om at påkræve, at medarbejderne er vaccinerede, men at de har en negativ Covid-19 test, før de må komme på kontoret," lyder det.

Opdateret 03/12-2021 med information fra Ringkjøbing Landbobank.

FA og Forsikringsforbundet lander aftale om coronapas 

Nordea opfordrer ansatte til at bære coronapas på kontoret 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs