FinansWatch

Fed-chef i Cleveland: Venter organisk reduktion i balancen

Chefen for den amerikanske centralbanks afdeling i Cleveland venter, at centralbankens store balance vi blive reduceret organisk.

Foto: LUCAS JACKSON/Reuters / X90066

Loretta Mester, som er chef for den amerikanske centralbank Federal Reserves (Fed) afdeling i Cleveland, forventer, at bankens under pandemien oppustede balance på et tidspunkt organisk vil blive reduceret. Samtidig er hun fortaler for, at Fed allerede til november begynder at reducere sin obligationskøb, som for tiden er på 120 mia. dollar om måneden.

"På det passende tidspunkt er vi nødsaget til at kommunikere, hvad vi planlægger at gøre med balancen," sagde Loretta Mester fredag, ifølge Bloomberg News.

Federal Reserve indledte sidste år det storstilede aktivkøb og har siden føjet obligationer for mere end 4000 mia. dollar til porteføljen.

Lige nu er al fokus på, hvornår opkøbene, og dermed de kvantitative lempelser, stopper, men ude i fremtiden ligger altså reelle stramninger, når centralbanken reducerer sin balance og dermed hiver kontanter ud af økonomien.

"Min egen holdning er, at vi skal haven en plan, ligesom vi havde sidste gang, hvor vi på et tidspunkt tillader aktiverne at rulle af, for at få balancen ned i niveau, hvorefter den reelt ville være normaliseret og så kun ville vokse med valutaefterspørgslen og andre faktorer."

Formanden for Fed, Jerome Powell, har tidligere afvist ideen om at sælge obligationer i de finansielle markeder, og står det til troende, vil en reduktion altså kun kunne ske ved, at banken ikke geninvesterer midlerne ved obligationernes udløb. Med mindre banken kan sælge eksempelvis statsobligationerne tilbage til finansministeriet, hvilket næppe er sandsynligt med de amerikanske statsunderskud.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs