FinansWatch

Kinesiske Evergrande har kurs mod konkurs

Mens China Evergrande forsøger at overbevise sine kreditorer om, at krisen kan overkommes, er selskabets investorer knap så sikre.

Foto: Bobby Yip/Reuters/Ritzau Scanpix

Den kinesiske boliggigant China Evergrande er på ganske kort tid gået fra at være et relativt ukendt kinesisk konglomerat til at blive verdens finansielle omdrejningspunkt, efter at selskabet med forpligtelser på størrelse med Danmarks BNP og rigeligt af kreditorer er på nippet til at gå konkurs.

Den mulige konkurs har siden årets begyndelse sendt aktien i Evergrande ned med over 84 pct. fra 14,14 hongkong-dollar til 2,20 hongkong-dollar.

Flere frygter nu, at konkursen vil sende finansmarkederne i samme retning. Konkursen trykkede da også stemningen mandag, hvor flere markeder lukkede i rødt - de toneangivende amerikanske aktieindeks så fald på 1,7-2,2 pct., mens det danske eliteindeks, C25, lukkede 1,4 pct. lavere.

Selv prøver Evergrande nu at overbevise sine kreditorer om, at krisen kan overkommes. Knap så sikre er investorerne, der afventer kommunikation fra den kinesiske regering og svar på spørgsmålet, om Evergrande er "for stor til at falde".

Advarede myndigheder

I august 2020 advarede Evergrande i et brev myndighederne i det kinesiske område Guangdong, om at selskabets gæld med udløb i januar kunne skabe en likviditetskrise i selskabet, der i sidste ende kunne føre til konkurser på tværs af finansmarkederne.

Boliggiganten har siden afvist, at et sådan brev skulle have eksisteret. Ikke desto mindre lod Evergrandes investorer efterfølgende gæld for 13 mia. dollar frafalde.

Den frafaldne gæld var imidlertid blot en dråbe i havet, og selv om Evergrande har forsøgt at skære i sin gæld og rejse kapital, er der lang vej igen.

Torsdag er der ifølge Reuters deadline for afbetaling af renter på et af selskabets lån på 83,5 mio. dollar., og det er kun begyndelsen, viser en opgørelse fra Bloomberg.

Her er der i marts udløb på lån på 2 mia. dollar, der i april efterfølges af yderligere udløb på lån på 1,45 mia. dollar.

Tvivler på finanskrise

Hvis Evergrande går konkurs, risikerer det at trække de globale markeder med sig, som det var tilfældet i 2008, hvor finanskrisen indtrådte.

Spekulationerne lyder nu, om der er et kollaps på niveau med den amerikanske storbank Lehman Brothers under opsejling. Men det mener hverken Nordea, Nykredit eller Bloomberg Opinion.

"Det tvivler vi stærkt på, at det er. Det er (meget) lettere at inddæmme Evergrande end Lehman, men det betyder ikke, at Evergrand-eskaleringen vil være uden konsekvenser. Markederne vil sandsynligvis forblive i "stagflation mode"," skrev Nordea mandag i en analyse.

Samme holdning deler Mark Gongloff hos Bloomberg Opinion, der med en vis usikkerhed vurderer, at den forestående krise lander et sted imellem noget i småtingsafdelingen og en konkurs i stil med Lehman Brothers'.

"Det kan blive skrækkeligt. Det bliver det nok ikke. Forhåbentligt," afslutter Mark Gongloff sin analyse.

Heller ikke i Nykredit vurderes det, at krisen vil have samme globale omfang som den i Lehman Brothers, skriver chefstrateg Frederik Engholm i en analyse, der i højere grad vurderer, at der er tale om en lokal krise uden globale "spill-overs", hvor nogle kreditorer står med tab, mens andre "fredes".

Evergrandes redning skal hentes fra Kinas regering, mener Bloombergs markedsredaktør John Authers, da regeringen ikke er interesseret i en krise på niveau med den i 2008-2009.

Det er samtidig en formildende omstændighed, at Evergrande har en halv så stor gæld som Lehman Brothers havde. Samtidig er der ifølge investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen tale om et andet økonomisk miljø med en anden gearing, end det var tilfældet ved kollapset i Lehman Brothers.

Kina ser gerne en ende på de voldsomme lånetendenser, der er blevet udvist i boliggiganten. Regeringen har i den seneste tid svunget taktstokken over samtlige sektorer for blandt andet at konsolidere den kinesiske elbilproduktion og inddæmme spilafhængighed hos børn.

Alligevel er det ifølge Bloomberg usandsynligt, at Kinas regering bare vil se til, mens Evergrande går til grunde og tager store dele af finansmarkederne med sig.

En konkurs vil betyde, at boliggigantens gæld på over 300 mia. dollar ikke bliver indfriet. Det risikerer at skabe en dominolignende effekt hos kreditorerne, der på samme måde kan ende med at stå tilbage med egne lån til egne kreditorer, der nu heller ikke kan indfries. Derfra ruller lavinen.

Frygt for kollaps hos ejendomskæmpe gav store fald 

Mere fra FinansWatch

"Blot fordi man er chef er det ikke sikkert at man får gode ideer"

Den amerikanske investeringsplatform Public.com, der er stiftet af danske Jannick Malling, er ved at opbygge en stor udviklingsafdeling i Danmark. Nu er selskabet rykket til nye lokaler centralt i København. Det skal gøre det nemmere at rekruttere medarbejdere og skabe de perfekte rammer for arbejdskulturen, så gode ideer kan boble op nedefra.

FA opfordrer til brug af sektoraftaler

Finanssektorens Arbejdsgiverforening opfordrer til brug af de særlige coronaaftaler, så en hverdag med hjemmearbejde og hjemsendte børn kan hænge sammen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs