FinansWatch

Frygt for kollaps hos ejendomskæmpe gav store fald

Den kinesiske ejendomsudvikler kan stå over for en konkurs, hvis selskabet ikke evner at betale betale 119,5 mio. dollar i renter på obligationslån torsdag.

Foto: Peter Parks/AFP/Ritzau Scanpix

Gældskrisen hos den kinesiske ejendomsudvikler China Evergrande skabte mandag nervøsitet på aktiemarkederne verden over.

Det ramte også det amerikanske marked og sendte de tre ledende indeks ned med store fald.

S&P 500-indekset dykkede 1,7 pct., Nasdaq faldt 2,2 pct., og Dow Jones gik tilbage med 1,8 pct.

Investorerne holder i disse dage skarpt øje med, om Evergrande torsdag kan betale renter på sine obligationslån, da det bliver en afgørende test af, hvorvidt selskabet kan overholde sine forpligtelser over for kreditorerne, skriver Bloomberg News.

Kan selskabet ikke det, bliver næste spørgsmål, hvorvidt de kinesiske myndigheder vil lade Evergrande gå konkurs, hvilket kan skabe bølger på aktiemarkederne og mindelser om, da den amerikanske investeringsbank Lehman Brothers i 2008 gik konkurs og dermed blev katalysator for finanskrisen.

Det er dog ikke særlig sandsynligt, vurderer Frederik Engholm, der er chefstrateg i Nykredit.

"Evergrande er om ikke "too big to fail", så i hvert fald alt for stor til, at man vil lade selskabet kollapse ukontrolleret. Vi ser ingen "Lehman event". Kina har historisk haft for vane at redde store selskaber fra konkurs for at skåne kinesiske banker og investorer for tabene og for ikke at risikere makroøkonomiske spill-overs," skriver Frederik Engholm i en kommentar.

Foruden Evergrande skabte også onsdagens møde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, en vis grad af nervøsitet. Her vil der blive holdt øje med nyt om en mulig nedtrapning af støtteopkøbene, men der ventes dog ikke en reel annoncering før november eller december.

Finanssektor i bakgear

Den store usikkerhed ramte blandt andet de finansielle virksomheder hårdt, da investorerne søgte mod obligationsmarkedet. Det sænkede renterne, hvilket alt andet lige er skidt nyt for indtjeningen i bankerne.

Renten på den toneangivende amerikanske tiårige statsobligation faldt mandag 6 basispoint til 1,31 pct.

Det medførte fald hos flere af de store banker, og Bank of America lukkede mandag med et fald på 3,4 pct., Morgan Stanley dykkede 3,1 pct., og JPMorgan faldt 3,0 pct.

Også energiselskaberne tog mandag en tur i rødt, da frygten for en svagere kinesisk efterspørgsel sænkede oliepriserne, mens også en styrket amerikansk dollar bidrog negativt.

Exxon Mobil faldt 2,7 pct., Occidental Petroleum dykkede 5,4 pct., og Chevron gik tilbage med 2,1 pct.

Pres på minisektoren

Metal- og minesektoren var også hårdt presset i mandagens marked, idet jernmalmprisen fortsatte nedturen sammen med priserne på industrimetaller.

Det skyldes blandt andet, at de kinesiske myndigheder har skruet op for restriktionerne på industrisektoren i visse provinser. Det sker ifølge Bloomberg News for at komme nærmere målsætningen om at være CO2-neutral i 2060 og for at forbedre luftkvaliteten forud for vinter OL næste år.

Kobberproducenten Freeport-Mcmoran faldt 5,7 pct., stålproducenten United States Steel dykkede 6,6 pct., og Alcoa faldt 0,8 pct.

Også Caterpillar, der leverer udstyr til mineindustrien, faldt tilbage med 4,5 pct.

Optur til rejseaktier

Trods en gennemgående rød mandag var der plus til rejseaktierne, efter at de amerikanske myndigheder fra november atter vil åbne sine grænser for vaccinerede indrejsende fra EU og Storbritannien.

Det skriver Bloomberg News.

Det gav et plus til American Airlines på 3,1 pct., og Delta Air Lines steg 1,7 pct. United Airlines gik 1,6 pct. frem.

Kryptobørs dropper lancering

Den amerikanske kryptobørs Coinbase har valgt at droppe lanceringen af sit investeringsprodukt, hvor handlere på børsen kunne udlåne kryptovalutaer til andre handlere og forrente dem.

Det sker, efter at de amerikanske børsmyndigheder, Securities and Exchange Commission (SEC), har truet med at lægge sag an mod selskabet, hvis Coinbase skulle lancere produktet.

Det skriver Bloomberg News.

Coinbase berettede fredag i et blogindlæg, at investeringsproduktet var blevet sløjfet.

Kryptobørsen faldt mandag 3,6 pct.

Chefstrateg om kinesisk uro: Begrænset risiko for vestlige markeder

Britisk finanskoncern falder tungt efter planer om aktiesalg 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs