FinansWatch

Kina bruger anti-svindel-app til at identificere og afhøre læsere af udenlandske nyhedssider

Flere borgere i Kina er blevet afhørt, efter en statsejet app har vist, at de har læst finansielle nyheder på internationale hjemmesider.

Foto: Tingshu Wang/Reuters/Ritzau Scanpix

Kinesisk politi bruger en ny, statsejet anti-svindel-app til at spore og udspørge folk, der har læst finansielle nyheder på internationale hjemmesider.

Det skriver Financial Times.

En borger i Shanghai, der benyttede appen, blev ifølge avisen kontaktet af kinesisk politi, efter borgeren havde besøgt et amerikansk finansmedie. Ifølge borgeren blev han udspurgt om sine internationale kontakter og rejsemønstre i udlandet, skriver Financial Times.

En anden person, som bor i den østkinesiske provins Shandong, blev fire dage i streg kontaktet af kinesisk politi, efter appen viste, at borgeren havde besøgt den amerikanske nyhedsside Bloomberg, skriver den britiske finansavis.

Krav i flere instanser

Anti-svindel-appen blev lanceret i marts i år af det kinesiske sikkerhedsministerium. Siden er den blevet hentet ned på mere end 200 mio. mobiltelefoner i Kina.

Ifølge avisen har de kinesiske myndigheder blot anbefalet kinesere at downloade appen. Dog har en række offentlige instanser krævet, at deres medarbejdere henter appen, mens flere forældre på tværs af Kina har berettet om, hvordan de er blevet tvunget til at installere appen, hvis de ønskede at skrive deres børn op til skoler i landet.

"Jeg har aldrig set den form for udnyttelse af regeringsmagt for at promovere en upopulær app," siger en anonym kilde fra den kinesiske provins Anhui til Financial Times.

"Det er en overvågningsapp, der følger alt, hvad der sker på din telefon," lyder det fra en anden kilde.

Appen, der blokerer mistænkelige opkald og reporterer om virus-angreb på telefonen, har ifølge kinesiske myndigheder spillet en afgørende rolle i landets kamp mod svindel, som ifølge myndighederne er den hurtigst voksende form for kriminalitet i landet, skriver Financial Times.

Sidste år blev 361.000 personer anholdt i Kina for medvirken til online-svindel. I 2018 var antallet af anholdte 73.000.

Kina vil splitte Alipay op og tvinge fintech-giganten til oprette ny delvist statsejet app 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs