FinansWatch

Økonomer om melding fra ECB: 2021 kan byde på ny runde af lempelser

Flere økonomer mener, at ECB er klar til at skubbe yderligere på sine tiltag.

ECB-chef Christine Lagarde | Foto: Ralph Orlowski/Reuters/Ritzau Scanpix

Der var som ventet ikke meget nyt i torsdagens rentemeddelelse fra Den Europæiske Centralbank, ECB, der fastholdt både refinansierings- og indskudsrenten.

Samtidig var der ingen tilføjelser til det massive opkøbsprogram, PEPP, der i december blev øget med 500 mia. euro til i alt 1850 mia. euro.

Coronakrisen har dog langtfra sluppet sit tag i europæisk økonomi, og derfor kan 2021 meget vel byde på en ny runde af lempelser fra ECB, vurderer Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank i en kommentar.

Det hænger sammen med, at ECB har lånt store beløb til de europæiske banker - gennem de såkaldte TLTRO's - i håbet om, at pengene vil ende ude hos forbrugerne og virksomhederne som lån fra bankerne.

"Den seneste undersøgelse af udlånene i eurozonen viser, at efterspørgslen efter lån hos virksomhederne er aftaget. Samtidig viste undersøgelsen, at bankerne er blevet mere tilbageholdende med at låne pengene ud. Det bør bekymre lidt hos ECB, og derfor trækker det da også op til, at ECB skal ud og lempe pengepolitikken igen senere i 2021," lyder det fra Søren V. Kristensen.

Også hos Arbejdernes Landsbank venter cheføkonom Jeppe Juul Borre, at ECB er klar til at sætte yderligere skub i sine tiltag, skulle det blive nødvendigt.

"Forværres situationen, forventer vi også fuldt ud, at ECB stiller pause-teen fra sig og kommer på banen igen. Det har været en hård start på 2021 med høj smitte og højt restriktionsniveau i eurozonen, og det bider på økonomien. Men ECB vil se tiden an, og opstår behovet, så kommer vi også til at se mere til dem," skriver Jeppe Juul Borre i en kommentar.

En flig af hård retorik

Euro blev styrket en kende i kølvandet på udmeldingen, mens også renterne steg en tand. Det hænger mere sammen med ordlyden fra ECB, snarere end de konkrete tiltag - eller mangel på samme, vurderer Søren V. Kristensen.

"Det skyldes sandsynligvis, at ECB understreger, at man ikke nødvendigvis vil bruge alle pengene i PEPP-programmet. Det er en lille flig af hård retorik i en ellers overordentlig blød meddelelse fra ECB," lyder det fra Sydbanks cheføkonom

Kl. 13.40 - godt fem minutter før rentemeddelelsen - blev euro handlet i 1,2145 dollar. En time senere handles euro i 1,2160 dollar.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs