FinansWatch

Riksbanken udvider opkøb af obligationer med 200 mia. svenske kr.

I et forsøg på at forbedre forholdene for en genopretning af den coronaramte svenske økonomi har den svenske Riksbanken besluttet at hæve og forlænge sit obligationsopkøbsprogram.

Foto: Thomas Borberg

Riksbanken udvider opkøb af obligationer med 200 mia. svenske kr.

For at forbedre forholdene for en genopretning af den coronaramte svenske økonomi har den svenske centralbank, Riksbanken, på sit sidste rentemøde i år besluttet at hæve og forlænge sit obligationsopkøbsprogram.

Programmet bliver hævet med 200 mia. svenske kr. og forlænget til den 31. december næste år, så Riksbanken nu samlet vil opkøbe obligationer for op til 700 mia. svenske kroner.

"Ved at hæve og forlænge opkøbsprogrammet gør Riksbanken det klart, at omfattende pengepolitisk støtte vil være tilgængelig så længe det er nødvendigt," skriver Riksbanken i en meddelelse.

Opkøbsprogrammet vil nu også inkludere skatkammerbeviser samt grønne statsobligationer og grønne obligationer udstedt af kommuner.

Derudover har Riksbanken besluttet kun at ville tilbyde at købe virksomhedsobligationer udstedt af selskaber, der anses for at overholde internationale bæredygtighedsstandarder, fremgår det af meddelelse.

"Riksbanken meddeler, at banken vil købe kraftigere op i første kvartal af 2021. Vi vurderer, at det giver god mening, da konsekvenserne af smittetrykket højst sandsynligt vil være størst her," skriver Kim Blindbæk, seniorøkonom i Sydbank, i en kommentar.

Samtidig fastholder Riksbanken reporenten på 0 pct., og den ventes fortsat at være på det niveau i de kommende år.

Renten kan dog blive sat ned, hvis Riksbanken vurderer, at det vil være et effektivt værktøj til at understøtte økonomien og inflationen, skriver centralbanken.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere