FinansWatch

Erfarne finanskvinder vil have sektoren til at gribe sexisme-debat: "Er der nogle brodne kar, skal der slås benhårdt ned"

To ud af 100 ansatte i finanssektoren har inden for de seneste tre år oplevet "uønsket seksuel opmærksomhed". Det er stadig for meget, lyder det fra to finanskvinder, som tidligere har oplevet sexisme i finansbranchen: "Der er momentum lige nu, agendaen er rejst, så lad os vende blikket indad og se, om der er noget, vi kan gøre bedre."

"Vi vil gerne have et erhvervsliv, hvor alle talenter trives - i alle sektorer," siger Jeanette Fangel Løgstrup, der blandt andet har gjort karriere i Nykredit, Codan/Trygg-Hansa og senest Danske Bank.

Vicedirektør i Arbejdernes Landsbank Lone Kjærgaard har oplevet flere eksempler på sexisme gennem sin karriere.

Men selvom det er hendes indtryk, at der er længere mellem eksemplerne på sexisme og sexchikane-sager i dag, er ét eksempel ét for meget, mener hun:

"Med den store malerpensel har vi en branche, hvor der er vældig meget ordentlighed og respekt for hinanden. Men er der nogle brodne kar, skal der bare slås benhårdt ned," siger Lone Kjærgaard, der snart tiltræder som topchef hos kapitalforvalteren Investering & Tryghed.

Hun henviser til, at tidligere undersøgelser har vist, at 2 pct. i branchen har oplevet "uønsket seksuel opmærksomhed" inden for de seneste tre år.

FinansWatch sætter i lyset af den nuværende metoo-debat fokus på sexchikane i finansbranchen. Tilbage i 2017 spredte metoo-bølgen sig viralt på de sociale medier, men fik ikke nogen sager frem i hverken finans- eller forsikringsbranchen.

Dog mener tidligere direktør for socialt ansvar og bæredygtighed i Danske Bank, Jeanette Fangel Løgstrup, og Lone Kjærgaard, at det er vigtigt at se indad i finansbranchen.

Metoo-debatten er blusset op igen efter, at tv-vært Sofie Linde fortalte om en metoo-opevelse til Zulu Comedy Galla. Det har fået virksomhederne til at se indad:
Metoo-debatten er blusset op igen efter, at tv-vært Sofie Linde fortalte om en metoo-opevelse til Zulu Comedy Galla. Det har fået virksomhederne til at se indad: "Pludselig kigger alle andre brancher på sig selv og tænker; jamen er der noget, vi ikke ser, glemmer eller ikke er klar over, glemmer?," siger Jeanette Fangel Løgstrup. | Foto: Aleksander Klug

"Der er momentum lige nu, agendaen er rejst, så lad os vende blikket indad og se, om der er noget, vi kan gøre bedre," siger Jeanette Fangel Løgstrup, der i dag er bestyrelsesmedlem i JP/Politikens Hus, hvor der blandt andet har været en række sager på Ekstra Bladet.

Hun har også oplevet sexisme i sin mangeårige karriere i finansbranchen.

"Den her debat er en del af noget større. For mig handler det også om, hvorvidt mænd og kvinder har de samme muligheder i branchen –  også i forhold til at nå hele vejen til tops," tilføjer hun.

Sexistiske oplevelser

I 2018, i kølvandet på metoo-bølgen, foretog Finansforbundet en undersøgelse. Her svarede 14 pct. af de kvindelige og 4 pct. af de mandlige ansatte, at de havde oplevet uønsket seksuel opmærksomhed i løbet af deres karriere.

Lone Kjærgaard fortæller, at hun selv har haft et par oplevelser i den sexistiske boldgade, blandt andet fik hun en sexistisk kommentar under en julefrokost som ung.

Hun har også oplevet kollegaer og bekendte, som blev udsat for "sjofel snak", hvor en mandlig kollega trak lommeulden ud af begge lommer og sagde til en kvindelig ansat: "Det er en elefant, nu skal du finde snablen."

En anden episode, hun kan fortælle om, handler om en næsten nyansat kollega, der skulle til en stor fest i en finansvirksomhed for en række år siden.

"Her er der en chef, der hiver hende op på dansegulvet, og de danser ikke bare, men hun bliver presset ind mod ham," siger Lone Kjærgaard og tilføjer:

"Det tænker jeg er udnyttelse af magtforhold, for jeg er ikke sikker på, han ville have gjort det uden den magt, han havde. Der bliver det ubehageligt for sådan en ung medarbejder."

Nuværende vicedirektør i Arbejdernes Landsbank og kommende adm. direktør i kapitalforvaltningsselskabet Investering og tryghed, Lone Kjærgaard, har siden 2001 været i forskellige stillinger i finansbranchen. Hun har blandt andet arbejdet i Nationalbanken, Pensionskassen for Sygeplejersker og Lægesekretærer. | Foto: Arbejdernes Landsbank/PR
Nuværende vicedirektør i Arbejdernes Landsbank og kommende adm. direktør i kapitalforvaltningsselskabet Investering og tryghed, Lone Kjærgaard, har siden 2001 været i forskellige stillinger i finansbranchen. Hun har blandt andet arbejdet i Nationalbanken, Pensionskassen for Sygeplejersker og Lægesekretærer. | Foto: Arbejdernes Landsbank/PR

Hun mener sådanne opevelser er en del af en sexistisk kultur, som hun har set enkelte steder før finanskrisen. Men det er samtidigt hendes oplevelse, at den kultur hører fortiden til:

"Det er min egen oplevelse, at der er sket et skred i den positive retning i den finansielle sektor over måske de seneste 10-15 år."

"Jeg tror blandt andet, det skyldes finanskrisen, og at det i dag ikke kun handler om at sidde og deale, men også at overholde en hulens masse lovgivning. Der er kommet kompleksitet ind i det. Og med det kommer et andet fokus og også andre typer ind i afdelingerne," siger hun, men tilføjer samtidig, at man aldrig skal negligere problemer.

Nultolerance

Efter metoo-debatten er blevet taget op igen flere steder, lancerede Lederne i sidste uge et løfte om 0-tolerance over for sexchikane, som Allan Polack, topchef i PFA og Peter Hermann, topchef i Topdanmark, blandt andre ledere har underskrevet.

"Jeg er glad for, at topchefer reagerer og sætter det på dagsordenen i deres forskellige virksomheder. Det viser jo, at det er et tema, alle brancher bør forholde sig til. Det gælder selvfølgelig også finanssektoren," siger Jeanette Fangel Løgstrup og henviser til, at også Mads Nipper, adm. direktør i Grundfos, og Søren Schou, topchef i A.P. Møller-Mærsk, har diskuteret sexisme i medierne.

"Jeg tror bestemt, der kan være forskel på brancher, og jeg tror, finansbranchen er en af de brancher, hvor (sexisme og sexchikane, red.) er mindre udbredt. Men det er ikke det samme som, at det ikke sker. Derfor er man nødt til at sætte fokus på det."

"Hvis kvinder skal klare sig godt, kræver det gode og ordentlige forhold"

Ifølge Jeanette Fangel Løgstrup er det vigtigt at tale om, hvad større diversitet i en ledelse kan betyde for en virksomheds kultur. Hun hæfter sig særligt ved, at der er relativt få kvinder i finanssektorens ledelse.

"Når vi skal tale om de her ting, er det selvfølgelig for kvindernes skyld - men også for virksomhedernes skyld. Fordi hvis man vil have en moderne og attraktiv arbejdsplads, hvor man får de bedste resultater, skal man have en kultur, hvor alle trives og udvikles." 

Branchen har brug for kvinderne, som i øvrigt sidder på halvdelen af talentmassen, tilføjer Jeanette Fangel Løgstrup:

"Hvis de skal klare sig godt, så kræver det, gode og ordentlige forhold."

Arbejdet med kulturen starter i toppen med direktionen og bestyrelsen, som skal forholde sig til, hvad for en virksomhedskultur, man vil have i en virksomhed.

"Det er noget, man strategisk skal diskutere, og det er noget, man skal have italesat og arbejde med løbende – ikke kun den uge, hvor regnbueflagene vejer, eller debatten kører, men hver eneste dag," siger hun.

Kulturændringer i en virksomhed skal begynde med diversiteten i topledelsen, mener Jeanette Fangel Løgstrup:

"Hvis ikke man har ledelser, hvor der er en god repræsentation af både mænd og kvinder, så bliver man lidt blind. En god og fornuftig repræsentation af begge køn kan være med til at gøre, at man får taget sådan nogle diskussioner på en mere nuanceret måde og får forskellige vinkler på tingene."

"Ledelsens dør skal være åben"

Flere finansvirksomheder har på baggrund af debatten i medierne været ude og tage afstand fra sexisme og chikane på arbejdspladserne. Og ifølge de to finanskvinder er det også en ledelsesopgave at forhindre chikane og sexisme i en organisation.

Ifølge Lone Kjærgaard er det vigtigt at ramme de unge nyuddannede, når de kommer ind ad døren på arbejdspladserne, hvor mange ofte er usikre og mere autoritetstro:

"Der kan man jo en gang for alle fortælle om kulturen generelt og som et led i det få sagt: Vi har selvfølgelig nultolerance, også selvom vi ikke har haft nogen problemer."

Her skal virksomhederne have flere muligheder og flere personer at gå til, hvis man oplever sexisme eller sexchikane på arbejdspladsen:

"Der skal være flere muligheder, for hvad nu hvis det er chefen, der er indblandet?" siger Lone Kjærgaard og tilføjer:

"Her er det vigtigt at få sagt, at ingen skal finde sig i noget, at der ikke er nogen, der har lov til noget, og at man skal sige fra. Hvis der er noget, nogen er i tvivl om, skal arbejdspladsen nok hjælpe med at finde grænsen. Så lederens dør skal nok være åben."

Alle talenter skal trives

Generelt mener både Lone Kjærgaard og Jeanette Løgstrup, at man i sektoren er gode til at arbejde med inklusion.

"Der er ingen tvivl om, at finanssektoren gerne vil være en god arbejdsplads for kvinder. Så det er ikke, fordi man ikke gør noget. Det her er bare en god anledning til at skærpe indsatsen og bruge den til at sætte det (sexisme og chikane, red.) på agendaen. Vi vil gerne have et erhvervsliv, hvor alle talenter trives –  i alle sektorer," siger Jeanette Løgstrup.

Lone Kjærgaard stemmer i:

"Når debatten kører, sidder alle jo og reflekterer, og så er det vigtigt, man griber bolden og tager fokus på det. Det er nu, vi har muligheden for at brolægge fremtiden og sikre, at det ikke sker."

Danske Bank skruer op for den interne kommunikation efter metoo-debat

Forsikringsforbundet opfordrer til at tale om sexchikane – selvom der er nul synlige sager 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs