FinansWatch

Regeringen budgetterer med milliardunderskud i finanslov

Regeringen er gået fra at budgettere med et overskud til et underskud på de offentlige finanser næste år.

Foto: Philip Davali//

Udgifterne til at håndtere coronakrisen har taget en stor luns af Danmarks økonomi, og det kommer til at fortsætte et stykke tid endnu.

Det fremgår af regeringens finanslovsforslag for næste år, som Ritzau har set.

Her kan man se, at regeringen budgetterer med et underskud på 0,5 pct. af bnp, bruttonationalproduktet, på de offentlige finanser næste år.

I henhold til budgetloven er netop 0,5 procent af bnp det maksimalt tilladte underskud, der må være på de offentlige finanser.

Pengene skal være med til at finansiere velfærden i Danmark. Og de skal sørge for, at det er muligt at opretholde ambitionerne på for eksempel klimaområdet.

Her har et stort flertal blandt Folketingets partier indgået en klimalov, der blandt andet indeholder en CO2-reduktion på 70 pct. i 2030 set i forhold til niveauet i 1990.

Finansminister Nicolai Wammen (S) havde allerede lørdag varslet, at regeringen ville blive nødt til at gå til budgetlovens grænser.

"Det vil sige, at vi dermed får et betydeligt milliardbeløb til vores rådighed, som vi ellers ikke ville have haft til at kunne sætte ind imod følgerne af coronavirus," sagde han lørdag til Ritzau.

I maj i år, da regeringen præsenterede Økonomisk Redegørelse, forventede man et overskud på 0,4 pct. af bnp på de offentlige finanser.

På grund af udgifterne til coronakrisen er det tal blevet justeret, og det er ikke småpenge, det drejer sig om.

"Det svarer til en lempelse på 0,9 pct. af bnp (i forhold til estimatet i maj, red.) eller cirka 21 mia. kr. i forhold til det tidligere forudsatte, står der i finanslovsforslaget.

Finanslovsforslaget bliver mandag præsenteret ved et pressemøde i Finansministeriet.

Her vil den seneste udgave af Økonomisk Redegørelse også blive fremlagt.

Mere fra FinansWatch

Grøn brintkomet ligner et drømmehug for ATP og kapitalfond

For landets største pensionsselskab og hardtech-fonden Nordic Alpha Partners kan børsnoteringen af Green Hydrogen Systems blive en ekstraordinær god investering. En rigtig god rejse, men også en risikofyldt investering, siger ATP's aktiechef Claus Wiinblad.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs