FinansWatch

Økonomer: ECB ser tiden an - og renterne forbliver lave

ECB valgte torsdag at fasteholde den ledende rente på 0 pct. - et tegn på, at man ser tinden an, siger cheføkonomer.

Den Europæiske Centralbank valgte torsdag at fastholde den ledende rente på 0 pct. og fortsætte med det nuværende opkøbsprogram af obligationer, PEPP, på op til 1350 mia. euro.

"ECB læner sig tilbage og ser tiden an - imens forbliver renterne lave - også i Danmark," siger Søren V. Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.

Det var ventet, at ECB ville holde fingrene væk både fra renteknappen og fra seddelpressen. Og Sydbanks cheføkonom mener, at signalet fra centralbanken er, at de meget lave renter og de massive opkøb af obligationer for nye penge er kommet for at blive:

"Christine Lagarde (ECB-topchefen, red.) læner sig med andre ord nu tilbage og vurderer effekten af de omfattende tiltag, som allerede er sat i søen," siger han.

"På det seneste rentemøde i juni skruede ECB op for pandemiopkøbsprogrammet (PEPP), hvor centralbanken trykker nye penge og køber obligationer for dem. Programmet var oprindeligt på 750 mia. euro, men blev øget med hele 600 mia. Programmet løber minimum til udgangen af juni 2021," siger Søren V. Kristensen.

At ECB denne gang forholder sig i ro skyldes, at tiltagene har virket - for nu. Der kan komme mere, vurderes det i Sydbank.

Senere torsdag holder Christine Lagarde pressemøde - og her vil hendes ord bliv vejet på en guldvægt. Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank, regner med, at der ud fra pressemødet vil komme "en moderat og påpasselig optimistisk tone sammenlignet med junimødet".

"Vi forventer, at ECB-præsidenten vil signalere, at europæisk økonomi har det så relativt godt, at banken ikke nødvendigvis vil være nødsaget til at gøre brug af hele det 1350 mia. euro store PEPP-opkøbsprogram, men naturligvis også signalerer en vis usikkerhed omkring deres forventninger givet de forskellige strategier for genåbningen af økonomierne," skriver hun i en kommentar.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere