FinansWatch

Federal Reserve ser stadig risiko for finansiel krise

Krisen er ikke ovre, advarer chef i den amerikanske centralbank Federal Reserve. Der er stadig risiko for, at den kan ramme finanssektoren.

Foto: LEAH MILLIS/REUTERS / X90205

Selv om de finansielle markeder er faldet til ro i forhold til toppen af coronakrisen i marts, og selv om den amerikanske centralbank har pumpet penge ud i obligationer og lån for at reducere stressen, så er krisen endnu ikke ovre, og der er stadig risiko for, at den kan ramme finanssektoren.

Det fortæller James Bullard, chef for den amerikanske centralbank, Federal Reserves (Fed), distrikt i St. Louis, til Financial Times.

"Vi er stadig midt i en krise her."

"Selv om vi kom forbi den indledende bølge i marts-april, er sygdommen stadig i stand til at overraske os," advarer James Bullard i interviewet med avisen.

Af samme grund er det for tidligt at tro, at det ikke kan vende rundt igen, og centralbanken bør derfor ikke trække sin hjælp tilbage.

Federal Reserve har købt stats- og realkreditobligationer i markedet for omkring 2300 mia. dollar siden krisen start, og den køber fortsat for omkring 120 mia. dollar om måneden. Desuden har den indledt et opkøbsprogram af erhvervsobligationer, ligesom den samlet har sat set ni låneprogrammer i søen i perioden.

"Uden mere granulær risikohåndtering fra sundhedspolitikken kan vi få en bølge med substantielle konkurser, som kan føde ind i det finansielle system. Af den grund mener jeg, det vil være passende forsigtigt at fastholde vore lånefaciliteter for nu, selv om det er sandt, at likviditeten er forbedret dramatisk på de finansielle markeder."

Obligationsopkøbene blev indledt, da obligationsmarkederne frøs til. Investorerne var, da nedturen var på sit højeste omkring aktiebunden den 23. marts, så nervøse, at de end ikke ville købe de ellers sikre amerikanske statsobligationer. I stedet solgte de ud af det mest likvide, aktierne, fordi de kun ønskede sig sikkerhed i kontanter - i amerikanske dollar.

"Med alle disse programmer er ideen den at sikre, at markedet ikke fryser helt til. Dordi det er der, man får en finansiel krise, når handlerne ikke vil handle aktiver til nogen pris. Det er ikke mit basisscenarie, men det er muligt, at udviklingen kan blive forværret på et tidspunkt i fremtiden," lyder det fra James Bullard til Financial Times.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere