FinansWatch

Fed-chefer sender forskellige signaler om rentekurvekontrol

Cheferne i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, ser ud til at have en diskussion foran sig på det kommende rentemøde i juni om en mulig ny pengepolitisk strategi.

Foto: Kevin Lamarque/REUTERS / X00157

Med udsigten til en længerevarende økonomisk nedtur, og et nuværende renteniveau tæt på nul - i intervallet mellem 0,0 og 0,25 pct. - står den amerikanske centralbank, Federal Reserve, med valget mellem negative renter eller nye tiltag for at støtte økonomien i USA.

En af ideerne til en ny strategi, som økonomer har spekuleret i, er såkaldt "yield curve control", eller rentekurvekontrol, hvor en centralbank udser sig en markedsrente og definere et snævert interval for den, som banken så fastholder ved enten at købe eller sælge obligationer.

"Rentekurvekontrol, som er blevet anvendt i enkelte andre lande, er, mener jeg, et værktøj som kan komplementere - potentielt komplementere - fremadrettet vejledning og andre pengepolitiske tiltag," sagde John Williams, direktør for Federal Reserve i New York, onsdag til Bloomberg News.

"Så dette er noget, vi åbenlyst tænker meget på. Vi analyserer ikke kun, hvad der skete i andre lande, men også hvordan det kunne virke i USA."

Spekulationerne omkring rentekurvekontrol er opstået, fordi de 17 medlemmer af chefgruppen i Federal Reserve på skiftende vis har afvist tanken om negative renter, som man kender det fra Europa og Japan.

Tanken bag rentekurvekontrol er, at når den korte centralbankrente nærmere sig nul, så bliver det sværere og sværere for banken at bruge det traditionelle rentevåben til at stimulere økonomien eller kontrollere inflationen. Ved i stedet at fokusere på en lavere markedsrente, som vil gøre det billigere for staten og virksomhederne at låne, kan man afbøde effekten af en recession og stimulere økonomien mere effektivt.

Rentekurvekontrol kender man også fra Japan, hvor centralbanken siden 2016 har holdt den tiårige rente i kort snor, ligesom den australske i marts valgte at kontrollere den treårige rente.

James Bullard, direktørkollega til John Williams med ansvar for distriktet i St. Louis, var onsdag dog noget mere afvisende over for tanken.

"Det er helt sikker noget, komiteen kan overveje fremadrettet. Jeg tvivler dog på, at det ville have reel effekt i dette stadie, fordi renterne er lave og ventes at forblive lave," sagde han.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere