FinansWatch

Fransk ECB-chef ser mere stimulus forude

Chef for den franske centralbank og medlem af styrerådet i Den Europæiske Centralbank (ECB), Francois Villeroy de Galhau, forventer mere hjælp til den europæiske økonomi. 

Francois Villeroy de Galhau, medlem i styrerådet i ECB og chef for den franske centralbank. Foto: Kiyoshi Ota / Reuters/ Ritzau Scanpix

Francois Villeroy de Galhau, som sidder i styrerådet i Den Europæiske Centralbank (ECB), regner med, at ECB vil øge sin stimulus af den europæiske økonomi.

Det skriver Bloomberg News.

Francois Villeroy de Galhau, der også er chef for den franske centralbank, mener, at der med den lave inflation i eurozonen er plads til at agere "hurtigt og kraftfuldt", og han ønsker at fjerne begrænsninger på ECB's opkøbsprogram på 750 mia. euro.

"Det er i navnet på vort mandat, at vi formentlig har behov for at gå endnu længere. Det er dets særlige fleksibilitet, der bør gøre det pandemiske nødopkøbsprogram til vort foretrukne instrument i forbindelse med at håndtere konsekvenserne af krisen," sagde Francois Villeroy de Galhau i en videotale til Société d'Economie Politique.

Nødprogrammet er sat sådan op, at opkøbene er afhængige af de respektive landes økonomiske størrelser, og derfor købes der mest op i Tyskland. Det vil den franske centralbankchef gerne ændre på, og ECB har da også reelt købt mere op i Italien end kapitalnøglen tilsiger, skriver Bloomberg News.

"At holde fast i kapitalnøglerne til at fastlægge hvert lands opkøbsbeløb ville være en uønsket begrænsning, som ville underminere selve effektiviteten af vores intervenerende tiltag."

Francois Villeroy de Galhau understregede, at det er mindst lige så vigtigt at transmittere pengepolitikken til de respektive økonomier som at udforme selve pengepolitikken, og ECB vil ikke tillade "uønskede" stigninger i låneomkostningerne, altså stigende renter, i nogle lande.

I USA har den amerikanske centralbank også købt obligationer i markedet for mere end 2200 mia. dollar, fordi banken ønsker at "transmittere" sin pengepolitik. Trods en samlet rentesænkning over to gange på 1,50 procentpoint i starten af coronakrisen steg markedsrenterne i USA kraftigt, da investorernes frygt holdt dem fra selv statsobligationer, da de foretrak kontanter. Derfor skred Federal Reserve ind med sit opkøbsprogram, og siden da er markedsrenterne faldet til ro.

Mere fra FinansWatch

Flex Funding indgår stor garantiaftale med EU-fond

Den Europæiske Investeringsfond, EIF, vil garantere udlån hos Flex Funding for 425 mio. danske kr. "Det er kæmpestort," siger adm. direktør Henrik Vad, der nu er i dialog med flere institutionelle investorer.

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs