Nationalbanken solgte valuta for 64,7 mia. kr. i marts
Nationalbanken intervenerede massivt i marts, hvor den solgte valuta for 64,7 mia. kr. Det fremgik af valutareservetallene for marts.
"Det er det største interventionsbeløb siden begyndelsen af 2015, og samtidig er det sjette måned i streg med intervention, hvilket er det længste interventionsforløb i fem år," oplyser cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre.
Han mener, at Nationalbanken i marts virkelig har fundet det tunge skyts frem i forsvaret af kronen.
"Det tunge skyts kommer ikke som en kæmpe overraskelse, da kronen over en længere periode har handlet på noget nær det svageste niveau i 18 år mod euro," påpeger han.
Med i forsvaret var også renteforhøjelsen fra minus 0,75 pct. til minus 0,60 pct. for to uger siden.
I Nykredit kalder cheføkonom Troels Kromand Danielsen inventionen for "ganske maasiv."
"Kronen har siden september ligge på den svage side af centralpariteten til euroen – noget, som Nationalbanken traditionelt har været meget tilbageholde med at tillade. Siden September har Nationalbanken ad flere omgang markeret en nedre grænse ved interventioner i valutamarkedet, hvor Nationalbanken har solgt ud af valutareserven og købt danske kroner for at støtte kronens værdi," skriver Troels Kromand Danielsen i en kommentar.
Samlet har Nationalbanken lavet interventioner på sammenlagt 77,7 mia. kr. siden årsskiftet.
"De markante handlinger har dog formået at styrke kronen, men den befinder sig endnu på et svækket niveau," skriver Jeppe Juul Borre. Han tror heller ikke på, at markedet nødvendigvis har set det sidste til Nationalbanken i kroneforsvaret.
Han vurderer dog, at det i første ombæring vil være ved yderligere interventioner, men udelukker ikke en ny selvstændig renteforhøjelse. Det kræver dog fornyet svækkelsespres mod kronen.
Troels Kromand Danielsen henviser til at der i princippet er plads til yderligere interventioner.
"Valutareserven er på over 370 mia. og beredskabet kan polstres yderligere, hvis det skønnes nødvendigt. Med renteændring taler Nationalbanken dog med store bogstaver. Så hvis kronen svækkes igen i den kommende periode, vil sandsynligvis være kortere til renteforhøjelser end megen yderligere intervention," skriver Troels Kromand Danielsen.