FinansWatch

Fed-direktør: "Vi kan bære 10 pct. mere gæld"

Statsgælden i USA stiger til rekordhøje niveauer, men det vækker ikke bekymring hos den amerikanske centralbank Federal Reserve. "Vi påtager den med meget lave renter," siger Fed-direktør.

Foto: LEAH MILLIS/REUTERS / X90205

De amerikanske politikere, både Kongressen og præsident Trump, vedtog og godkendte i sidste uge en hjælpepakke til USA's økonomi på op mod 2200 mia. dollar. Pakken lanceres samtidig med, at USA's statsgæld i forvejen stiger og stiger til rekordhøje niveauer.

Alligevel skaber det ikke frygt i den amerikanske centralbank, hvor man mener, at landet kan håndtere den voksende statsgæld.

"Vi påtager den med meget lave renter," siger James Bullard, chef for den amerikanske centralbank, Federal Reserves (Fed), afdeling i St. Louis, til Bloomberg News.

Bullard mener samtidig, at renten "formentlig vil være lav i ganske lang tid".

"Det er et stort land. Vi kan bære 10 pct. mere gæld. Det er ikke ideelt, men vi kan helt sikkert gøre det. Og hvis der nogensinde var et tidspunkt, hvor man ville gøre noget som dette, så er nu det tidspunkt," siger han.

Den amerikanske stat har i forvejen mere end 23.600 mia. dollar i gæld, samtidig med at det nuværende budget for perioden oktober sidste år til september sidste år pegede på yderligere underskud på mere end 1000 mia. dollar. Et tal, som med sidste uges hjælpepakke vil stige yderligere.

Af den amerikanske statsgæld ejers omkring 17.000 mia. dollar i form af statsobligationer af eksterne investorer, mens godt 6 billioner dollar ejes af statslige organisationer.

I USA er renterne faldet kraftigt under coronakrisen. Den 30-årige statsobligation har en effektiv rente på 1,21 pct., mens den var i 2,28 pct. i midten af januar, lige inden udbruddet i Kina blev offentligt kendt.

Den tiårige rente er desuden faldet til 0,62 pct. fra 1,82 pct. midt i januar, og den toårige rente er faldet fra 1,56 pct. til 0,23 pct., samtidig med at USA's centralbank har sænket sin toneangivende rente til nul.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere