FinansWatch

Feds næstformand: For tidligt at vurdere virusudbruddets effekt

Aktierne er røget i minus i kølvandet på coronavirussets spredning, men det er endnu for tidligt at vurdere konsekvenserne, lyder det fra næstformand i den amerikanske centralbanks betyrelse.

Foto: LEAH MILLIS/REUTERS / X90205

Mens nervøse investorer på grund af spredningen af coronavirusset i denne uge har sendt aktierne kraftigt i minus og de amerikanske renter i rekordlave niveauer, så mener næstformanden i den amerikanske centralbank, Federal Reserves (Fed), bestyrelse, Richard Clarida, at det er for tidligt at vurdere konsekvensen af virusudbruddet.

Det skriver Bloomberg News.

I det mindste i første kvartal vil udbruddet have en "mærkbar effekt" på væksten i Kina, mener nummer to i Federal Reserve, men ud over det er billedet mere sløret.

"Forstyrrelsen derovre kan spilde over på resten af den globale økonomi. Men det er endnu for tidligt tilmed at spekulere i størrelserne eller varigheden af disse effekter, eller om det vil føre til substantielle forandringer i udsigterne," sagde Richard Clarida tirsdag i Washington.

Næstformanden slog samtidig fast, at den nuværende rente i intervallet 1,50 til 1,75 pct. er passende.

"Pengepolitikken er et godt sted og bør fortsat støtte vedvarende vækst, et stærkt arbejdsmarked og en inflation tilbagevendende til vort symmetriske mål på 2,0 pct."

"Så længe de indkommende informationer om økonomien fortsat er på linje med disse udsigter, vil den nuværende pengepolitiske position fortsat være passende."

Der har ellers været røster fremme om behov for en rentesænkning fra Federal Reserve, som senest i december indikerede en uændret rente gennem hele 2020.

Økonomiprofessor ved universitetet i Rochester Narayana Kocherlakota, som tidligere var chef for Federal Reserves afdeling i Minneapolis og dermed har siddet i centralbankens renteudvalg, Federal Open Market Committee (FOMC), mente mandag, at banken ikke kan tillade sig at vente med en rentesænkning til det næste møde om mindre end en måned i midten af marts. Men at den skal handle nu.

"Jeg mener ikke, at FOMC skal vente så længe med at modgå en klar og tydelig fare. Jeg opfordrer til en umiddelbar rentesænkning på mindst 25 basispoint og gerne også på 50 basispoint," skrev Narayana Kocherlakota i et indlæg på Bloomberg News.

"Det er en billig forsikring på økonomien, som Fed ikke burde sige nej til."

Handelen med fed funds futures indikerer imidlertid også en lavere rente. Faktisk allerede for april er den implicitte rente på futures 23 basispoint eller næsten en hel rentesænkning lavere end midtpunktet af det nuværende interval. Ved udgangen af året indikerer handelen en rente, som vil være et sted mellem to eller tre rentenedsættelser lavere end i dag.

I Det Hvide Hus, hvor præsident Trump mange gange har forlangt lavere renter, er man dog ikke af den opfattelse, at Federal Reserve lige om lidt vil levere varen.

"Jeg hører ikke, at Fed vil handle i panik. Vi er i kontakt med Fed-folkene hele tiden," sagde Larry Kudlow, præsidentens øverste økonomiske rådgiver, tirsdag til tv-stationen CNBC, ifølge Bloomberg News.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere