FinansWatch

Dagen før rentemeddelelse forlanger Trump igen rentesænkning

"Fed bør blive smart og sænke renten for at gøre vore renter konkurrencedygtige med andre lande," lyder det fra USA's præsident Donald Trump dagen før onsdagens rentemøde i den amerikanske centralbank.

Foto: Joshua Roberts/REUTERS / X01909

Tirsdag og onsdag mødes cheferne i den amerikanske centralbank, Federal Reserve (Fed) til årets første rentemøde, og snart vanen tro har den amerikanske præsident, Donald trump, via Twitter valgt at lægge pres på for en rentesænkning onsdag aften.

"Fed bør blive smart og sænke renten for at gøre vore renter konkurrencedygtige med andre lande, som betaler meget mindre, selv om vi er, i særdeleshed, den høje standard. Vi ville så fokusere på at afbetale og refinansiere gæld! Der er næsten ingen inflation – det er på tide (to år for sent)," skriver præsidenten på sin Twitter-konto, som følges af næsten 72 mio. brugere.

USA har en statsgæld på cirka 22.000 mia. dollar, og den vokser stadig, da landets statsunderskud ligger i mangeårigt højt niveau. Derfor ser Trump skævt til blandt andet Tyskland, som ifølge ham, med negative renter "får penge" for at låne.

Men præsident Trump håber måske på for meget, for den amerikanske centralbank indikerede i forbindelse med sit rentemøde i december sidste år, at renten i 2020 ville være uændret, mens der er udsigt til renteforhøjelser til næste år og i 2022.

Federal Reserve sænkede dog renten tre gange i 2019, efter at banken fra december 2015 til december 2018 havde løftet den ni gange. Gennem 2018 indledte Donald Trump imidlertid en intens kritik af banken for at hæve renten for meget og for længe. Federal Reserve hævede samlet set renten syv gange, efter Donald Trump blev præsident i 2016.

Da centralbanken sidste år vendte rundt og sænkede renten, kritiserede præsidenten, at den sænkede for lidt og for langsomt.

Udsigt til uændret rente i USA – men centralbank mangler ammunition

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere